Stel, je bent een achtjarig jongetje uit de Overijsselse variant van Hengelo, speelt bij ATC’65 en je krijgt een brief thuis met het Ajax-logo in het briefhoofd. Of je in Amsterdam wilt komen voetballen. En stel dat je ook nog eens ouders hebt, die niet goed bij hun hoofd zijn en zeggen: “Prima, dan gaan we toch voor jou verhuizen?” Dan speel je als bleu Twents jongetje dus ineens bij een topclub.

Klinkt allemaal als een kinderdroom, maar ook die zijn bijna altijd bedrog. En dus is de kans groot dat ze in Amsterdam over één of twee jaar zeggen dat je toch niet hét supertalent blijkt te zijn en mag je weer gaan. Noodgedwongen keer je terug bij ATC’65, of je gaat naar Achilles’12 omdat je niet terug durft. Of je stopt er helemaal mee, omdat die kinderdroom toch wel erg veel trekjes van een nachtmerrie heeft gekregen en je dat voetbal helemaal zat bent. Weer een talent door het afvoerputje gespoeld.

Alle serieuze onderzoeken wijzen uit dat het volstrekt nutteloos is om kinderen op heel jonge leeftijd te scouten. Je kunt hooguit zien welke spelertjes op dat moment het beste kunnen voetballen, maar of ze ook de meeste potentie hebben om uit te groeien tot een topvoetballer, daar valt nog nul komma nul van te zeggen. Maar omdat er ooit een club begonnen is met het scouten van zevenjarige spelertjes, doet iedereen mee. Die ratrace kent nu een voorlopig dieptepunt met het vertrek van twee spelertjes van ATC’65 van zeven en acht jaar naar Ajax en PSV.

En dat terwijl jonge jeugdspelers prima af zijn bij die club. Een goed georganiseerde vereniging met uitstekende faciliteiten en begeleiders. Een club waar jongens die alleen maar plezier moeten maken ook alleen maar plezier hoeven te maken. En die zich daardoor ontwikkelen, zodat ze tegen de tijd dat ze dertien zijn misschien wel echt serieuze talenten blijken te zijn.

Als het de KNVB echt menens is met onze voetbaltoekomst verbiedt het direct deze praktijken en zorgt het dat bvo’s pas vanaf de onder-14 eigen jeugdteams mogen hebben. Laat de bond in plaats daarvan de 2500 amateurclubs helpen met de begeleiding van hun pupillenleden, zodat elk voetballertje bij de eigen club plezier in voetbal krijgt en houdt én de basis leert. Dan hoeven we ook niet meer op achtjarige leeftijd te schiften wie wel en niet voor een profcarrière in aanmerking komt. En – erger nog – het speelplezier van heel veel jonge voetballers al in de eerste jaren te vergallen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту