In de zomer van 2013 organiseerden wij de Avant Garde Cup. Drie wedstrijdjes van 2 x 30 minuten met vijf nieuwe spelregels: twee scheidsrechters, tijdstraffen, doorlopend wisselen, de selfpass en de intrap. Maar het mooiste kwam na afloop: een evaluatie van de wedstrijd op basis van een compilatie van beelden die per regel waren geclusterd. De drie aanvoerders zaten met elkaar aan een tafeltje, de trainers vormden een groep, de scheidsrechters gaven hun perspectief en een afvaardiging van de media mocht als ‘publiek’ ook haar bijdrage leveren. Dit leverde een levendige discussie op die zich niet beperkte tot de vijf aangepaste regels. Er werd gefilosofeerd over zuivere speeltijd, vanwege de toegenomen intensiteit van het spel; de kwestie buitenspel kwam ter sprake; en de dubbele scheidsrechter werd gelauwerd: minder gezeur en gezelliger voor de heren.

opi-mrvoetblah1Lang bleef deze oprisping van vernieuwing een vorm van luchtfietserij, maar inmiddels – vier jaar later – waait er een nieuwe wind door voetballand. Marco van Basten durft ambitieus te zijn en heeft de status om dingen te bereiken. De IFAB – voorheen nog religieus vastgeklonken aan de oude regels – laat nu zowel discussie als experimenten toe. Het kan allemaal sneller, maar toch. Tot slot nam de KNVB het voortouw met de videoref en staat het nu voorop om verder te innoveren. Kortom, de tijd is rijp voor Avant Garde Cup 2.0, om theorie in de praktijk te testen en bewijslast op te bouwen voor de ongelovigen.

Daarom nemen wij nu de twee meest veelbelovende regels van de vorige editie (de intrap en de selfpass), plus een innovatief idee van Michiel de Hoog (De Correspondent) en Sander IJtsma (11tegen11) voor een nieuwe penaltyregel. Met FC Lisse en Quick Boys hebben we twee top-amateurclubs en hun progressieve trainers bereid gevonden om met de regels te experimenteren op een (hopelijk niet te) regenachtige dinsdagavond. Daarnaast is ook oud-scheidsrechter Pieter Vink bereid om zijn fluit weer uit het vet te halen. Er zal gemeten en gefilmd worden, maar misschien wel het meest urgent is de evaluatie direct na de wedstrijd. Dan, als we het met onze eigen ogen hebben gezien, komen de discussies over de werkingsmechanismen van de nieuwe regels. Hoeveel afstand moet je eigenlijk houden bij een selfpass? Gaat zo’n nieuwe penalty altijd gepaard met rood? En hoe voorkomen we da straks elke intrap voor doel geslingerd gaat worden? Deze gesprekken worden op 7 november 2017 gevoerd op Sportpark Ter Specke, maar zullen uiteindelijk doordringen tot de burelen van de IFAB. Op weg naar een betere voetbalsport.

De Avant Garde Cup 2.0 is een samenwerking met De Correspondent en Voetbal in de Bollenstreek.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту