Bas Nijhuis is de primadonna van ons nationale arbiterskorps. Niet de gelauwerde en gelouterde Björn Kuipers, noch mooiboy Serdar Gözübüyük en evenmin de blonde god Kevin Blom, nee: de altoos diepgebruinde buikspreekpop Bas Nijhuis is momenteel de meest besproken en bewierookte fluitist. Dat buikspreekpop moet ik even toelichten. Misschien heb jij het al gezien, maar met name voor de jongeren onder ons is enige uitleg wel op zijn plaats. Want het is dat hoofd hè! Die geprononceerde kaaklijnen, die priemende blik. Het hoofd van een buikspreekpop. Het hoofd ook van Dappere Dodo. Voor de bejaarden onder ons, want de allereerste tv-serie voor kinderen.

knip-mazuroBas is geen eenheidsworst. Bas durft buiten de lijntjes te kleuren. Bas speelt eigen scheidsrechter. Bas kijkt niet op een overtredinkje meer of minder. Bas houdt de vaart erin. Bas is de vleesgeworden voordeelregel. Bas is, kortom, een echte baas voor menig spelert en volgert. Hij is zowel de Leo Horn, de Charles Corver, de Frans Derks én – vooruit! – de Roelof Luinge van deze tijd. ‘Niet zeiken, voetballen!’ is zijn motto en maakte er maar meteen een  boekje van. Een eigen YouTube-kanaal met istructiefilmjes ‘Hoe laat je een wedstrijd (uit de hand) lopen’ is in progress, bij de collega-mannetjesmakers van Voetbal Inside is Bas al kind aan huis en binnenkort maakt onze flamboyante arbiter zijn debuut als presentator bij RTL 7. En in het blad Panorama liet Bas optekenen: “Een dag niet getrokken, is een dag niet geleefd”.

Je kunt Bas dus gerust kleurrijk noemen in alle opzichten. Hoezo ‘een goeie scheids is er een die niet opvalt’? Bas bewijst dat ook een fluitende donna prima een wedstrijd kan leiden. Waar naartoe, doet even niet terzake en dat er nogal eens iemand met de schrik vrijkomt, is all in the game. Niet zeiken, voetballen! Regels zijn er om te overtreden of op zijn minst ruim te interpreteren, niet soms? bas-nijhuisscheidsrechter06-03-2017Als de KNVB Bas op het matje roept, zal Dappere Dodo zich daar niks van aantrekken; Bas fluit zijn eigen wedstrijd en spelers mogen blij zijn dat ze in de Bas Nijhuis-show mogen figureren. Op die enkeling na dan, die een niet-bestrafte doodschop kreeg omdat nu eenmaal het spel (niet uit de hand) moet blijven lopen. Maar die moet niet zeiken, maar voetballen! Als-ie daar tenminste nog aan toe komt.

Hadden we maar meer Dappere Dodo’s als Bas Nijhuis, dan zouden de kleuren geel en rood verre van toereikend zijn in scheidsrechtersland.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту