Het was een woensdagavond in november en zo vol had ik De Kuip nog niet vaak gezien. In tegenstelling tot vaste bespeler Feyenoord trok het Nederlands Elftal wel volle stadions. Niet zo gek, want anderhalf jaar ervoor was Oranje Europees kampioen geworden en zelfs op deze koude avond in 1989 was de Oranjekoorts nog voelbaar. Ik had voor de gelegenheid mijn groene bomberjack, hét uniform van voetbalsupporters destijds, binnenstebuiten aangetrokken zodat de oranje voering zichtbaar was.

obs-kootDat was niet geheel zonder gevaar overigens. De toch al licht ontvlambare jasjes waren aan de binnenkant nóg kwetsbaarder voor sigaretten van je buurman. Want gerookt werd er destijds op de tribunes. Veel meer dan tegenwoordig. Oranje won vrij eenvoudig van Finland door goals van de broers Koeman en John Bosman. Het WK in Italië was een feit. Een toernooi dat een vreselijke deceptie zou worden voor Oranje.

Het Nederlands Elftal speelde tegen de Finnen met de bekende namen, Thijs Libregts is nooit echt een experimentele coach gebleken. Ronald Koeman speelde bij Barcelona en Marco Van Basten en Frank Rijkaard bij supermacht AC Milan. In de opstelling komen verder PSV, Ajax en KV Mechelen voor. Drie clubs die in het tweede deel van de jaren tachtig Europese prijzen wonnen. De Finnen echter speelden voor clubs als de Stuttgarter Kickers, Dundee United en Lokeren. Vanuit Enschede was Mika Lipponen afgereisd. Er mocht nog teruggespeeld worden op de keeper en na de 1-0 werd de wave ingezet. De indianentooien, leeuwenpakken en Zeeuwse meisjes waren in de verste verte niet te bekennen.

De klik tussen mij en Oranje was er nooit, daarvoor was en ben ik teveel een clubsupporter, maar ik kan wel mooi zeggen dat ik Oranje met eigen ogen nog nooit heb zien verliezen. Dat is in het huidige tijdsbeeld praktisch ondenkbaar. Of gaat Ronald Koeman, op die koude avond in 1989 goed voor een assist en een goal, daar verandering in brengen? Interlands in De Kuip én bomberjacks zijn immers ook weer mogelijk.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту