Tot gisteravond zag ik niets van het EK vrouwenvoetbal. In de ruim drie weken waarin ik vakantie vierde in vele hoeken van Europa, was het enige voetbal dat ik zag een helft FCSB – Viktoria Plzen in een vliegveldhotel aan de rand van Boekarest en een helft Ajax – Nice in een pub in Toulouse. Het volledig missen van het toernooi in Nederland had als bijkomend voordeel dat ik tot op heden geen positie heb hoeven innemen in wat kennelijk tot een landelijke discussie is geworden.

obs-cardosoJohan Derksen toonde zich een bekeerling; aan de vooravond besloot misschien wel de grootste zuurpruim van het voetbalpratersgilde het vrouwenvoetbal ineens te omarmen. Ronald Waterreus posteerde zich met “het laatste wat die meiden bedrijven is topsport” in de andere hoek van het meningencircus. Hij wist zich daarbij gesteund door collega-columnist Nico Dijkshoorn die aan de wedstrijden vooral helemaal niets aan vond. “Geforceerd enthousiasme”, aldus de DWDD-huisdichter in zijn column voor Voetbal International. Moet het vrouwenvoetbal nu wel of niet langs de mannelijke meetlat, dat leek zo’n beetje de inzet in aanloop naar de finale van het Europees Kampioenschap in Engeland.

Als scribent van Voetblah was dat dan ook de gedachte waarmee ik ging zitten voor wat de enige wedstrijd was die ik van het EK zou gaan zien. Die gedachte duurde tien minuten. Nadat Nadim de Denen op voorsprong zette, was het Vivianne Miedema die me na één flitsende aanval deed veranderen van een kritische voetbalkijker in een supporter. Dan maakt het op eens weinig uit dat het niet allemaal even vloeiend gaat als Barcelona in z’n beste dagen. Dat er wel eens een bal de tribune in gaat, of een keeper te langzaam naar de hoek gaat. Nederland is Europees Kampioen en dat was een zeker negentig minuten durend feest. Ik ervoer het vrouwenvoetbal zoals ik iedere Nederlandse medaille op de Olympische Spelen ervaar. Of het nu bij boogschieten, hockey of dressuur is. Geen discussie dus over of vrouwenvoetbal nu wel of geen topsport is, maar oprechte blijdschap met Nederlands sportsucces. Chauvinisme, zo eenvoudig kan het zijn.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту