De periode september-oktober is het hoogtepunt van het ALV-seizoen. De Algemene Leden Vergadering. Het belangrijkste orgaan binnen een vereniging, dus zijn alle leden uitgenodigd, legt het bestuur verantwoordelijkheid af over het reilen en zeilen van de club en wordt de koers voor de toekomst bepaald. Maar de ALV is vooral een belangrijke indicator voor de betrokkenheid van de leden. De ledenvergadering is namelijk hét moment om je te laten horen als je een goed idee hebt. Maar nog meer als je het ergens niet mee eens bent. Kortom, als je betrokken bent bij je club wil je weten wat er speelt of gaat spelen.

obs-publieksspeler1De laatste jaren zie je steeds vaker de BALV zijn intrede doen. Zelfde vergadering alleen dan Bijzonder. De opkomst van de BALV heeft waarschijnlijk twee oorzaken: een aantal clubs dat op zaterdag wil gaan spelen en daarvoor toestemming van de leden nodig heeft, of omdat het een zooitje is en er ingegrepen moet worden. Vaak omdat een bestuur zelf is opgestapt of gedwongen wordt dat te doen. En dat is best interessant.

Want vaak ontstaat bestuurlijke chaos doordat bestuurders hun gang kunnen gaan omdat ze niet gecontroleerd of gecorrigeerd worden door de ALV. Leden hebben namelijk wel wat beters te doen dan die saaie ALV te bezoeken. En dat is begrijpelijk als je bedenkt dat het merendeel van de jaarvergaderingen het domein is van oude grijze mannen, penningmeesters met ondoorgrondelijke financiële plaatjes en rondvragen die voornamelijk bestaan uit lange mededelingen. Waarom het zo gaat? Omdat het al jaren zo gaat.

Om dat te veranderen moet je dus naar de ALV komen en daar treedt de ALV-paradox op. Want een bestuur dat er een zooitje van maakt, kan alleen door de ALV ter verantwoording worden geroepen. De ALV dus die ieder jaar door de mensen wordt bezocht die de situatie hebben laten ontstaan en die daardoor blijft bestaan. Het wordt daarom tijd dat we in het voetbal een keuze maken: neem de ALV serieus en moderniseer hem of zoek een andere organisatiestructuur zonder ALV. Want zoals het nu gaat, is de ALV in veel gevallen een wassen neus.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту