In de volgende bekerronde spelen Ajax en Feyenoord tegen De Dijk en Swift. Beide zijn affiches waar voetbalromantici van dromen, en terecht. Het grote Ajax dat tussen de houten huisjes van de Schellingwouderdijk haar rug recht dient te houden; en de amateurs van Swift die voor toch zeker 20.000 man in De Kuip mogen spelen. Laten we hopen dat de wedstrijd van Ajax niet verplaatst wordt naar het Olympisch Stadion (zoals drie jaar terug, tegen stadgenoot JOS/Watergraafsmeer), want accommodaties van cupfighters uit de lagere regionen horen uit hun voegen te barsten tijdens zo’n wedstrijd. Lastige opgave voor een opgeruimde prof om overeind te blijven op zo’n brak sportpark met hobbelgras of achterhaald kustgras.

obs-mrvoetblah1De spelers van Swift hoeven zich daar geen zorgen over te maken, want zij spelen op de beste grasmat van Nederland. Misschien stuiten zij als Amsterdammers op wat animositeit in Rotterdam, maar waarschijnlijk zal toch het respect overheersen. Sowieso is de situatie van Swift en De Dijk onvergelijkbaar. Swift is een sympathieke, studentikoze club met misschien wel het meest grootstedelijke complex van Nederland. Haar huidige status als Hoofdklasser verwierf zij gestaag en zonder poeha. De afgelopen tien jaar versterkte de club zich qua randvoorwaarden (nieuwe clubhuis, kunstgras) en qua spelers, zonder daarbij diep in de buidel te tasten. Een trainingskampje hier, een schoenenbon daar, maar bij Swift speel je voor de goede sfeer en niet voor de goede munten. Kortom, een club die met recht de titel ‘amateurclub’ draagt en past in het bekersprookjesboek dat momenteel wordt geschreven.

De Dijk heeft een heel ander verleden. Decennia lang viel niemand de club op, behalve een paar ouders uit Nieuwendam of van de Purmerweg. Hun kroost speelde in oversized rood-blauw-wit geblokte tenues en een paar lokale twintigers vormden het eerste team dat uitkwam in de vijfde of zelfs zesde klasse. In het nieuwe millennium veranderde dit abrupt toen een geldschieter werd gevonden die de club hielp aan een rappe opmars door de voetbalpiramide. Dit leidde tot meer dan gefronste wenkbrauwen over gevulde envelopjes. In 2016 onderzocht de recherche de herkomst van het geld binnen een drugszaak, maar dit liep met een sisser en vrijspraak af. Ondertussen vonden veel oud-profs de weg naar De Dijk: Olaf Lindenbergh, Jeroen Verhoeven en sinds dit seizoen: Jac Tuyp. Inmiddels steekt De Dijk haar ambities niet onder stoelen of banken en ambieert het een status als tweede profclub van Amsterdam.

Bij Swift zullen ze zulke woorden niet in de mond nemen. Zij koesteren hun fietstochtjes naar het Olympiaplein en over een maandje, de busreis naar Rotterdam-Zuid.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту