Het is een heel wonderlijk natuurverschijnsel. Zodra een voetbaljournalist een stukje tikt over de trieste staat van onze nationale sport sluipt daar vroeg of laat het woord ‘kunstgras’ in. Kunstgras als de Godwin van onze voetbalcrisis. Vaak popt het k-woord ook op de meest raadselachtige momenten op. Alsof ons journaille wordt ingefluisterd door een voetbalopperwezen en dan bij toverslag in staat van hypnose begint te filosoferen over de verschrikkingen van kunstgras voor onze voetbalnatie.

opi-waning2Maandagochtend was het kennelijk de beurt aan Willem Vissers van de Volkskrant. Die leek toch al een beetje last te hebben gehad van een nachtje vol koortsdromen (dat verrekte uurtje verschil waarschijnlijk), want hij wist ook al op mysterieuze wijze de invoering van de videoscheidsrechter te verweven in een cursiefje over de staat van ons voetbal. En plots – jawél – was-ie daar weer, na een kolommetje of drie. We leiden op ons plastic ballerinaatjes op die geen sliding meer kunnen maken, daar kwam het vrij vertaald op neer.

Je kunt van alles vinden over kunstgras. En je kunt ook van alles vinden over de oorzaken van onze voetbalcrisis. Maar zodra die twee worden gecombineerd, nemen onderbuikvermoedens het ineens over. Die zijn nou eenmaal bon ton in het bubbeltje van schrijvende mannen die allemaal nog groot zijn geworden met plakken modder tussen de noppen. Met graagte verwijzend naar de mening van oud-voetballers en oude voetballers voor wie hetzelfde geldt.

Ondertussen is er nul onderbouwing voor het feit dat kunstgras een rol speelt in het afkalven van Nederland als voetballand. Zijn onze stroopvoetballers in Oranje gewoon voor het overgrote deel zo niet volledig opgeleid op natuurgras. Hebben alle grote clubs – van Barcelona, tot Bayern en Manchester City – trainingscomplexen met een flink percentage kunstgras. Is nog altijd een meerderheid van de velden in Nederland van natuurgras. Enzovoort, en zo verder.

Stop eens met het benoemen van kunstgras als oorzaak voor onze voetbalproblemen alleen omdat je zo ontzettend graag wílt dat het de oorzaak is. Of kom met een goed onderbouwd verhaal. Tot die tijd misschien maar eens focussen op zaken waarvan we in ieder geval zeker weten dat daar winst te boeken valt.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту