Zowel de onbenullige clubeigenaar als Frank zelf geloofde in het kansloze sprookje. Na meer dan honderd jaar inhoudsloos geschreeuw door Britse trainers zou een visionair van het vaste land, een voormalig recordinternational bovendien, dat zooitje Zuid-Londense rauwdouwers eindelijk écht leren voetballen. Voetballen volgens de befaamde Hollandse School, dominant spel gebaseerd op balbezit. De pijnlijke afloop is genoegzaam bekend. Vier dramatische nederlagen en nul doelpunten verder stuurde Steve Parish onze Frank de Boer terug naar Monnickendam. Het waren zevenenzeventig fantastische dagen.

opi-gijsHoe onrechtvaardig het ook mag zijn, Franks ontslag bij Crystal Palace staat niet op zichzelf. Hij is een onverstoorbare oefenmeester die vasthoudt aan zijn eigen visie en zich niet gek laat maken door stokende media of door zijn omgeving. Onverstoorbaarheid is een pre zolang de eigen visie succesvol is, maar dat is de visie van De Boer al jaren niet meer. In Nederland reeg hij aanvankelijk de landstitels aaneen, maar internationaal waren Ajax’ prestaties onder De Boer ronduit pover. Niet in de laatste plaats vanwege de voorspelbaarheid van het eindeloze rondtikken van de bal. Een goed georganiseerde tegenstander van middelmatige kwaliteit hoeft slechts af te wachten om bij die ene onnauwkeurige pass genadeloos toe te slaan in de counter. Ook bij Internazionale lukte het ondanks puik spelersmateriaal niet om de balbezitmachine aan de praat te krijgen. Het waren vijfentachtig fantastische dagen in Milaan.

frank-de-boerNaar verluidt liet Frank zijn matig begaafde rechtsback Joel Ward onlangs toekijken bij een trainingspartijtje. Door goed te observeren zou deze blinde draver kunnen leren hoe hij zijn positie goed kan invullen. Nu Frank zelf weer toeschouwer is, zou hij er verstandig aan doen zijn ogen de kost te geven bij zijn vakgenoten. Dit is zijn kans om te leren hoe hij een elftal aanvallend en tevens effectief kan laten spelen. Het is misschien niet leuk, maar let’s face it: de Hollandse School is dood, Frank. Trouwens niet alleen Frank, maar iedere ambitieuze trainer die buiten onze kikkerlandsgrenzen succes wil boeken, zal zich moeten bedienen van realistisch voetbal. En niet van zinloos balbezitfetisjisme. Je kunt ervoor kiezen schaamteloos de beruchte bus te parkeren, maar gelukkig is ook het attractievere Gegenpressing een prima optie. Duitsland is het beloofde land. In Dortmund loopt ook een eigenzinnige trainer rond die zijn eigen ideeën liefheeft, maar dan eentje die zich internationaal heeft georiënteerd. Een belletje kan geen kwaad, Frank. En je kunt overigens gewoon Hollands met hem praten.

– de afbeelding komt van independent.co.uk

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту