Als ik tegenwoordig naar Dennis Bergkamp kijk, dan overvalt me altijd een gevoel van medelijden. Dit is Dennis niet. Dennis is niet die man die zijn eigen standbeeld imiteert in de dug-out. Dennis is niet de barse cultuurbewaker van Ajax die Peter Bosz een vileine duw richting de uitgang gaf. Wat mij betreft was hij een mythe gebleven, zoals ik ook nog altijd in snikken uit kan barsten als ik aan Marco van Basten denk. Niet eens omdat ik dan denk aan het treurige en veel te vroege einde van zijn voetbalcarriA?re, maar wel als ik aan zijn trainersloopbaan denk. Het was zijn vak niet en het is altijd naar om je oude helden gewoon regelrecht te zien falen. Van de bewierookte a�?San Marcoa�� naar hetA� Amsterdamse a�?Pannekoek!a�� vanaf de tribuneA� was pijnlijk om te zien. Maar terug naar Bergkamp. Die lieve, aardige Bergkamp uit Bos en Lommer, die hoort niet in die gemene slangenkuil in de Bijlmer. Dennis hoort een paar honderd meter verder op Ajaxa�� opleidingscomplex De Toekomst talentjes te leren hoe ze net zulke mooie stiftjes als hij kunnen maken, hoe ze een mannetje stijlvol kunnen passeren, hoe ze een bal mooi uit de lucht kunnen aannemen en hoe ze slim positie kiezen. Hoe ze, kortom, net zoa��n geweldige voetballer kunnen worden als dat hij zelf was. Dat mag Dennis, wat mij betreft, tot het einde der tijden doen.

sjaalIk heb Bergkamp gedurende zijn hele loopbaan als voetballer altijd enorm bewonderd. Van begin tot eind. Ik heb hem nog zien voetballen in De Meer en ik ben bij zijn afscheid in Londen geweest. Je kunt van die gekke Engelsen natuurlijk zeggen wat je wilt, maar wat zijn ze daar op het eiland ongelooflijk goed in het eren van hun voetbalhelden! Die krijgen een erewedstrijd, een testimonial, aangeboden. A�Zo ook dus Dennis Bergkamp. Zijn afscheid viel samen met de opening van het gloednieuwe onderkomen van Arsenal, Ashburton Grove, of om het bij de officiA�le lelijke sponsornaam te noemen, het Emirates-Stadium. Einde van het tijdperk Highbury en einde van het tijdperk Bergkamp. Alles viel prachtig samen en omdat elk eind ook weer een nieuw begin betekent, maakte Arsenal er een juweel van een testimonial voor Dennis Bergkamp van.

Lopend vanaf metrostation Arsenal, in de wijk Islington, dit keer niet linksaf naar het kleine knusse Highbury, maar rechtsaf naar het immense nieuwe stadion dat goddank dus wel in dezelfde wijk bleef. Alleen dus niet zo gezellig tussen de arbeidershuisjes ingeklemd als Highbury. Dat Arsenal nog in dezelfde buurt speelt, maakte dat we gelukkig ook naar onze vaste pub konden, waar we vaker kwamen als we naar Arsenal gingen kijken. En voor die pub kocht ik deze sjaal. De man had een prima plek uitgekozen om zijn waar te verkopen, want de pub stond vol met Engelse en Nederlandse voetbalfans.

a�?a��Therea��s only oooooooone Dennis Bergkamp! Walking along! Singing a song! Walking in a Bergkamp wonderland!a��a��, dat scandeerden vele met pints gesmeerde Londense en Amsterdamse kelen uit volle borst in die pub de hele tijd. De bewondering voorA� a�?the non-flying Dutchmana�� grenst er aan mythische proporties en dat bleek ook in het stadion. De eerste elftallen van Arsenal en Ajax speelden de eerste helft tegen elkaar. Bergkamp bij Arsenal. De elftallen met clublegendes speelden de tweede helft tegen elkaar. Ook daar speelde Bergkamp mee met Arsenal. Voor de ware voetbalquizzer: wie had de eer om de eerste goal in het Emirates-Stadium te maken?

sjaal-bergkamp-dscf2005Dat was Klaas-Jan Huntelaar namens Ajax. Ruststand 0-1. De tweede helft bogen de oudjes van Arsenal de stand in Londens voordeel, 3-1, en Ronald de Boer had de twijfelachtige eer om de eerste te zijn die een penalty miste in het nieuwe stadion. Een Hollandser stempel kon er niet gedrukt worden op de wedstrijd.

Na nog een paar pints in de pub om het af te leren, tolden we weer de metro in naar ons hotel in het vlakbij gelegen stadsdeel Camden. We waren getuige geweest van het afscheid van een absolute legende, en de sjaal – die een ereplek heeft in mijn sjaaltjesgalerij – is voor altijd de stille getuige.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту