Het was een van mijn leukste stadionervaringen ooit: met een Newcastle United-sjaaltje om mijn nek gevouwen door de spelerstunnel van het prachtige St. Jamespark bijna het veld oplopen. Net niet helemaal. Het veld oplopen is slechts voorbehouden aan de spelers en de leiding, maar het was voor mij al dichtbij genoeg. Ik keek omhoog en zag een stadion dat al behoorlijk gevuld was. Enigszins onder de indruk liep ik bijna tegen een grensrechter op. Dichterbij een bestaan als profvoetballer zal ik nooit meer komen. Ik liep maar gauw door naar de perstribune.

sjaalIk was samen met een vijftal andere bloggers door DFDS uitgenodigd voor een geheel verzorgde voetbalreis naar Newcastle. Boottrip en wedstrijdje Newcastle United – Norwich City. Dit soort gesponsorde tripjes zijn natuurlijk de spreekwoordelijke krenten in de al even spreekwoordelijke pap voor eenvoudige zolderkamerschrijvertjes. Een typering die in mijn geval overigens ook volledig klopt, want ik schrijf mijn stukjes ook echt meestal op mijn zolderkamer.

De boottrip was perfect georganiseerd met copieus eten en opgeleukt met liters bier. Alles om het ons naar de zin te maken. We waren ook met een leuke groep mensen op pad, dus al etend, drinkend en kletsend verliep de bootreis uitermate vlot. Rond 1.00 uur was iedereen wel beschonken genoeg om te gaan slapen en tolden we allemaal onze hutjes in. Rond 7.30 uur zaten we allemaal weer aan het ontbijt en een uur later voeren we de haven van Newcastle binnen. De vijftien uur waren voorbij voor ik het wist.

Vanuit onze hotelkamers keken we allemaal uit op het enorme St. James Park. Een kolossaal en karakteristiek stadion (capaciteit 52.000 toeschouwers) midden het centrum van Newcastle, grenzend aan China Town. Dat is letterlijk een op een te vergelijken met de Arena op de Amsterdamse Nieuwmarkt of De Kuip op de Witte de Withstraat in Rotterdam. Dat is in deze tijd, waarin veel stadions in afzichtelijke buitenwijken of op troosteloze industrieterreinen staan, erg bijzonder. Het was ook de laatste echte cityground van de Premier League.

Inderdaad ‘was’ St James Park de laatste cityground van de Premier League, want vorig seizoen daalden ‘The Magpies’ roemloos af naar de krochten van het Championship. En dus krijgt die roemruchte club uit Newcastle dit seizoen in dat prachtige stadion geen bezoek meer van de sterren van Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham en Chelsea. Dit seizoen heten de tegenstanders Huddersfield Town, Rotherham United, Brentford. En Norwich City, ook al zo’n ploeg die dus drie jaar geleden zijn kunsten nog in de Premier League vertoonde.

De stad Newcastle heeft me in meerdere opzichten verrast. Zo detoneerden wij enigszins in het straatbeeld met onze dikke winterjassen. Veel inwoners van de stad, zeker de jongeren, dragen vaak helemaal geen jassen. En korte broeken zijnA� ook niet uitzonderlijk. Sommige Geordies lijken te denken dat ze op Bali wonen, waar het altijd minimaal 30 graden is en niet in Noord-Oost Engeland, waar het kwik nog net niet het vriespunt aantikte.

Daarnaast was de stad ook veel mooier dan ik had verwacht. Ik had niet aan research vooraf gedaan en dacht in een grauwe industriestad terecht te komen, maar niets bleek minder waar. Er staan prachtige historische gebouwen en er is een levendig uitgaansleven.

newcastleDe sjaal kregen we aangeboden tijdens een heerlijk diner in een brouwerij. Een mooie klassieke Engelse voetbalsjaal. Ik moet niet vergeten om ‘m volgende week weer in te pakken want dan ben ik wederom uitgenodigd voor een Newcastle-trip. En dit keer gaan Voetblah-collegae Kees Hendriksen en Nomen Nescio ook mee. We bezoeken dit keer twee wedstrijden. Newcastle United – Brentford in het Championship op zaterdag 15 oktober en Middlesbrough – Wattford in de Premier League een dag later.

U snapt dat ik voor zulke reisjes met alle plezierA�van mijn zolderkamer afdaal.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту