Natuurlijk snap ik ook wel dat een club als Ajax liever in de lucratieve Champions League speelt dan voor een paar roestige stuivertjes in de Europa League. Maar laat ik als supporter maar eerlijk zijn: wij zijn het ook wel eens zat om elk jaar weer een ticket te boeken naar dat godvergeten Milaan, Madrid, Barcelona of  Londen om daar vervolgens weer met 3-0 op je kanis te krijgen. We zijn wat blasé in die dingen, ik geef het toe, maar doe mij maar de Europa League. In de Europa League stuit je nog wel eens op gekke ploegen en kom je in rare uithoeken. Onze euforie was dan ook groot toen wij Politehnica Timisoara lootten. Timisoara, het kloppende hart van Transsylvanië, Roemenië. Een leuk toeval, want mijn gabber Jim, mijn favoriete Roemeense Amsterdammer, heeft daar zijn roots liggen. En om het plaatje helemaal ideaal te maken: Jims vader, een bonkige Roemeen met een paardenstaart en luisterend naar de naam Schwarz, had daar ook een woning voor ons!

sjaalDe vlucht was dus snel geboekt en zo stonden wij, zeven  westerse stadsjongetjes, ineens in Timisoara waar je voor een luttele vijftien euro een viergangendiner inclusief bier kon nuttigen. Timisoara, waar we jongens en meisjes tot onze verbazing heel chique gekleed een McDonalds in zagen gaan. Er werd ons uitgelegd dat de Mac naar Roemeense maatstaven best duur is, niet veel goedkoper dan in West Europa, dus door je kersverse date daar mee naar toe te nemen, laat je zien dat je geen arme sloeber bent. Je komt er in Nederland niet mee weg op je eerste afspraakje. Het is dan ook waarschijnlijk gelijk je laatste afspraakje. Ik heb deze laatste bewering voor alle zekerheid nog even gestaafd bij een aantal zeer van elkaar verschillende Nederlandse vriendinnen van mij, en al voor dat ik mijn verhaal kon afmaken, zeiden de dames unaniem en zeer stellig: “Dat was dan ook meteen de laatste date!” In Roemenië is dat dus anders.

Timisoara, waar we met onze starnakel dronken koppen nog een interview hebben gegeven op de lokale televisie. Een cameraploeg kwam het restaurant binnen waar we zaten te eten en te zuipen en vroeg ons naar de prognose van de wedstrijd. Jim was uiteraard de enige van ons die Roemeens sprak en stond de interviewer nog enigszins netjes te woord, maar al gauw vielen wij hem in het Engels bij en raaskalden we van alles in de camera. Timisoara, waar we zelfgestookt spul uit de bergen dronken dat ‘zujka’ heette. En het is dat ik al min vijf aan beide ogen had en dus al niet veel blinder kon worden, maar anders was ik het daar van geworden. Straf spulletje!

Timisoara, waar we een in eerste instantie een nachtclub niet in mochten. Tot Schwarz in beeld kwam die even zijn keel schraapte. Schwarz was in zijn jongere jaren lid van een van Roemenië’s grootste en meest gerespecteerde rockbands. De portier werd wat bleekjes rond zijn neus en na een klein onderhoud met de manager zaten we even later op de beste plekken van de club en werden we met alle egards behandeld. De portier bleek nogal met zijn loopbaan te hebben gespeeld als hij ons niet had doorgelaten, zo hoorden we later.

De wedstrijd? Weinig bijzonders. Ajax won met 1-2. Mooie goal Suárez, weet ik nog. Het was tamelijk koud in die Transsylvanische winter, dus we hielden ons warm met meegesmokkelde Breakerzakjes drank. En de voor het stadion gekochte sjaaltjes kwamen ook goed uit.DSCF0059

Na de wedstrijd kwamen we thuis. Nog even een  afzakkertje drinken. Schwarz, de vader van Jim, was nog op. Hij zette de tv aan. En daar zagen wij onszelf op de lokale tv-zender raaskallen dat het een aard was. Al dat geouwehoer en al onze slechte grappen: er was niets in geknipt, het werd allemaal uitgezonden. Top-tv voor die Roemenen. Zeven lallende gekken uit Amsterdam op hun beeldscherm. Het werd ook nog een paar keer herhaald. Schwarz grijnsde: “Jullie stonden er weer mooi op, boys. Ik ga slapen. Welterusten!”

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту