Slechts de taal en het klimaat verraden dat Antwerpen stiekem maar net over de Nederlandse grens en niet in Zuid-Europa ligt. Het is een stad waar mensen voor de kunst van het levensgenieten geen doventolk nodig hebben, die verstaan ze namelijk uitstekend. Waar nuchtere Nederlanders gewoon doen al gek genoeg vinden en de borrel op tafel komt ‘zodra de vijf in de klok zit’ kan men op de terrassen van de Groenplaats om 10.00 uur ’s ochtends reeds de eerste Antwerpenaren (‘Sinjoren’) van een bolleke of een trappist zien genieten nadat ze hun boodschappen hebben gedaan. Tel het stedenschoon en de overheerlijke culinaire cultuur erbij op en dan weet je dat je voor een toffe stedentrip helemaal niet ver hoeft te reizen.

sjaalOp voetbalgebied is Antwerpen zo bruisend als een glas kraanwater. Er speelt geen enkele Antwerpse club op het hoogste niveau. Royal Antwerp FC is wat Sparta in Nederland tot vorig jaar een tijdlang was: de oudste profclub van het land (stamnummer 1, uit 1880), spelend in een grote stad in een klassiek stadion, De Bosuil, maar uitkomend in De Tweede Klasse. Kortom, een diep ronkende reus, voer voor voetbalautisten.

Alles bijeengenomen een perfect voetbaltripje, exactA�twee jaar geleden georganiseerd door een aantal bloggers, maar eenieder die meewilde was van harte welkom om aan te sluiten. Titel van de trip: “EenA� bosuiltje knappen”. Aangezien iedereen uit verschillende delen van het land moest komen hadden we afgesproken in CafA� Bisschoppenhof, in Deurne, het stadsdeel in het noorden van Antwerpen. Het is een van de grotere supporterskroegen van ‘The Great Old’, vlakbij het stadion dat vroeger ‘De Hel van Deurne’ genoemd werd. De toch aardig grote groep ‘Ollanders’ die was gekomen, een mannetje (en ook een paar vrouwtjes) of dertig, werd uitermate vriendelijk ontvangen door de Antwerp-fans en na een sloot zeer goed betaalbare biertjes liepen we gezamenlijk naar het stadion. De fanshop bleek een kleine keet bij het stadion waar het totale assortiment bestond uit precies twee verschillende sjaals die verkocht werden voor een tientje per stuk. De keuze viel op de Royal Antwerp FC-sjaal met daarop de poA�tische tekst: “Wij zijn geen ratten, wij komen terug”.

Dat is de slogan van de Antwerp-fans, een sneer naar stadgenoot en aartsrivaal Beerschot die teruggaat tot 1899. In dat jaar werd Beerschot opgericht door de oud-doelman van Royal Antwerp FC, Alfred Grisar. Hij kreeg een conflict bij Antwerp, richtte zijn eigen club op en nam in zijn kielzog driekwart van de Antwerp-selectie mee naar het Kiel. Dat zette kwaad bloed onder de Antwerp-aanhang en sindsdien worden Beerschot en zijn aanhang ‘Kielse ratten’ genoemd en is ‘Wij zijn geen ratten wij komen terug’ de ultieme slogan van de Antwerp-fans.

KODAK Digital Still CameraHoewel Antwerp tijdens ons bezoek een flets seizoen draaide in De Tweede Klasse, waren de paar duizend supporters die er zaten wel flink fanatiek. De hele wedstrijd door werd er gezongen en hartstochtelijkA�meegeleefd. Dat de wedstrijd tegen het altijd lastige Excelsior Virton in het herfstachtige decor van het oude vervallen Bosuilstadion in 1-2 eindigde, kon de sfeer en zeker de dorst niet drukken. Na nog een paar pintjes in de Bisschoppenhof vertrokken we met de hele club Hollanders naar het centrum, alwaar de avond in gepaste dronkenschap werd afgesloten en iedereen weer richting z’n hotel wankelde. Nuchtere Nederlanders waren we al een paar uurtjes niet meer.

Inmiddels kunnen wij met een aantal redacteuren van Voetblah met recht zeggen dat Royal Antwerp FC onze club is, althans voor een deeltje: we hebben een aandeel gekocht. Desondanks blijven het woelige tijden voor de supportersfederatie Act as One, gezien de vele verontrustende berichten die ons bereiken. We moeten dus maar weer eens een fijn lentetripje naar onze club maken, ergens in april. We zijn tenslotte geen ratten: wij komen terug!

bosuiltje-10173575_1562653627282188_1704392831591954955_nIn beeld het grootste gedeelte van de Ollanders die destijds in de Bosuil het licht hebben gezien.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту