Een ijzige wind blies door de staten van Oost Londen. Een ijsmuts met het stadswapen van Amsterdam had ik ver over mijn oren getrokken. Mijn paardenstaart hing bevroren onder de muts uit. De West Ham-sjaal om mijn nek had ik ’s ochtends gekocht op de markt in Inverness Street, Noord Londen, de plek waar ik logeerde. Ik was royaal op tijd om nog een paar pints te drinken voor de wedstrijd en liep zomaar een pub binnen. Dat bleek The Boleyn te zijn, dé plek waar de harde kern van The Hammers  verzamelt. Ik bestelde een bloemenvaas bier en werd gelijk uitgedaagd. Er werd op mijn Amsterdam-muts gewezen. “Are you from Amsterdam? Dennis Bergkamp is a fucking wanker, mate, and so are you!”, werd mij vanaf een barkruk, nu ook wijzend op mijn lange haar, toegeschreeuwd door een dikke, kale Cockney met een buik ter grootte van een volwassen gnoe. Ik zei maar even niets bijdehands terug, maar ik moest iets doen, maar wat? Aan de bar stond een groep grote, kale kerels die bij elkaar opgeteld nog ongeveer één gebit hadden. Niet mee fokken. Dit waren pubvechters die magere ventjes uit Amsterdam-West bij hun Engelse ontbijt lustten. Rauw bij een kopje lauwe thee. Snel iets doen. Iets! Ik dronk mijn pint in een teug leeg, liet een knallende boer en maakte een stomme grap. Zó stom dat ik ‘m niet eens meer weet, volgens mij iets over hun aartsrivaal Millwall. Die goed getimede, stomme grap zorgde er wel voor dat mijn gezicht zijn ongeslagen status behield. Een bulderend gelach barstte los aan de bar en ik mocht er gezellig bij komen staan. En ik mocht mijn Amsterdam-muts nog ophouden ook. Fideel. 

sjaalZo brachten we de middag al lachend, zingend en pints drinkend door tot de kroegsessie moest worden onderbroken voor de wedstrijd. De mannen vroegen waar ik zat. Ik liet mijn kaartje zien en mijn plek bleek aan de andere kant van het stadion te zijn. Dat werd aan de poort even rechtgezet. De aardige steward wilde mij heel vriendelijk de weg wijzen, maar toen een paar van de jongens grommend om hem heen gingen staan en duidelijk maakten dat ik bij hen kwam zitten, was het goed. Eenmaal in het stadion gingen we weer door waar we in de kroeg mee geëindigd waren: lachen, zingen en zuipen.

De wedstrijd was niet om aan te zien, maar ik had ook niet het idee dat iemand in ons vak daar ook maar de flauwste interesse in had. Twee minuten voor tijd scoorde West Ham dan toch. Het vak explodeerde. Bier vloog in liters door de lucht en ik, die lange tijd ergens boven in het vak stond, eindigde in de tumultueuze eruptie van vreugde ergens beneden in het vak. Toen ik weer bovenkwam bij ‘the lads’ had Coventry inmiddels gelijkgemaakt. Het kon niemand wat schelen. “Come on, lets go to the pub”. En na nog een kleine kroegsessie tolde ik de metro weer in, weer terug naar Noord Londen. Ik was verliefd geworden. Verliefd op dagjes Engels voetbal in het algemeen en op West Ham United in het bijzonder. West Ham is mooie vergane glorie, een soort Sparta. Ze zijn in 120 jaar nog nooit kampioen geweest. Dit overigens in tegenstelling tot Sparta. En de kans dat The Hammers de komende jaren, of misschien zelfs wel ooit, kampioen worden is klein. De kans dat Koos Alberts ooit de honderd meter horden wint, acht ik eerlijk gezegd groter. Maar wat een prachtclub! Ik ben er nog een paar keer terug geweest. De laatste keer is alweer veel te lang geleden. Maar nog altijd als ik die harde kern op tv los zie gaan bij een doelpunt op Upton Park, dan zou ik er weer even tussen willen staan. Misschien gebeurt het ook nog wel voor het einde van dit seizoen.

West Ham 002Want – voor de mensen die nog één keer een dagje West Ham willen meemaken in het ouwe Upton Park waar de club al sinds 1904 speelt – dat kan nog tot het einde van dit seizoen. Daarna verhuist de club naar het Olympisch Stadion. Het zal, traditieclub West Ham kennende, vast ook wel mooi en zelfs ook wel gezellig worden. Maar de ziel van de club zal nog wel een tijdje in Upton Park en in The Boleyn-pub huizen totdat alle oude Hammers er niet meer zijn en de volgende generatie het nieuwe stadion als hun huis is gaan zien.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту