Tribuneklanten reist Europa door op zoek naar vervallen en – bij voorkeur – verlaten stadions, bejaarde supporters en kapotgeschopte velden. Om de week kiest hij voor Voetblah één foto. Wij voelen ons als een kind in zijn snoepwinkel.

Vandaag: Stadio Brianteo

Klik op de foto voor het volledige beeld

monza_kl

Op het moment dat dit snoepje wordt gepresenteerd, zit uw Snoepwinkelier op het Britse eiland. Twee dagen voetbal en voetbalcultuur. De Nederlandse voetbalcultuur staat ver van de Britse. De beleving bij de Britten is intenser. Zowel op clubniveau als nationaal. Engeland is voetbal. De bakermat. Uw Snoepwinkelier heeft inmiddels zo’n 65 verschillende stadions bezocht met een wedstrijd. Van de oude rommel in Southend naar de nieuwe meuk in Milton Keynes, en van de nieuwe tribunes in Colchester naar het oude stadion van Barnet; Underhill. Het Engelse stadionlandschap is veranderd. Oude staantribunes maken plaats voor nieuwe stadions. Multifunctioneel, modern, gelikt. Alles voor de toeristen en de gezinnen die iedere week naar het stadion trekken. Waar Brittannië mijn voetbalhart heeft gestolen en er altijd een zwak voor het Britse voetbal zal zijn, is daar toch een nieuwe liefde.

De afgelopen jaren trok ik in de zomermaanden naar Italië, het mooiste vakantieland ter wereld. De natuur, de mensen, het eten. La vita e bella. Iedere vakantie werd er een aantal wedstrijden bezocht. Calcio. Ultra’s. Stadio. Langzaam werd de liefde voor Italië groter.

Italië is door groundhoppend Nederland nog niet ontdekt. Waar iedere weekend hordes Nederlanders naar Engeland en Duitsland trekken, daar is er een klein gezelschap dat de oversteek naar Italië maakt. De afstand is groter, de taal een grote barrière, de regels en het leven zijn anders. Met een klein beetje moeite kun je in Italië fantastische wedstrijden en stadions bezoeken. Het fanatisme bij Italiaan over calcio is groot. Het is een deel van de maatschappij. De belangrijkste bijzaak in het leven.

Over vier weken trekt uw Snoepwinkelier naar Noord-Italië.  Twee dagen calcio. Serie A. In fantastische stadions. Oude stadions. Zonder dak. Sfeervol. En goed voetbal. Wanneer je jezelf een beetje verdiept in het Italiaanse voetbal, kom je er snel achter dat de grote meute geen gelijk heeft; in Italië wordt goed voetbal gespeeld en veel gescoord.

Deze week dus een ode aan Italië. Een ode aan het Lega Pro voetbal. Monza. Ooit een glooiend team. Afgezakt naar het derde niveau. Waar in Engeland de tijd vooruit vliegt en alles te snel verandert, wordt er in Italië niet vernieuwd. De tijd staat stil. Het oude beton blijft. Het kraakt. Het piept. Het stinkt. Stadio Brianteo is er zo een.

Forza Italia!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту