Stadiongebod reist Europa door op zoek naar vervallen en – bij voorkeur – verlaten stadions, bejaarde supporters en kapotgeschopte velden. Om de week kiest hij voor Voetblah één foto. Wij voelen ons als een kind in zijn snoepwinkel.

Vandaag: Cercle Tongeren

Klik op de foto voor het volledige beeld

cercle_klUw Snoepwinkelier heeft door de jaren heen aardig wat lost grounds mogen aanschouwen, waarvan die van Cercle Tongeren toch wel een van de meest bijzondere is. Dat ligt onder meer aan het feit dat het stadion al zo lang verlaten is; inmiddels is het bijna een halve eeuw geleden dat Cercle fuseerde met het plaatselijke Patria tot KSK Tongeren. Het stadion werd in 1969 verlaten, waarna de natuur haar goddelijke gang ging omdat de nieuwe eigenaar vooral geïnteresseerd leek in de opstallen en de grasmat. In de decennia die volgden verdwenen de staantribunes onder het zwerk en inmiddels bevindt het gevecht tussen de hoofdtribune en de elementen zich in een eindfase. Eén storm en het pleit is beslecht in het voordeel van Moeder Natuur.

Daarmee komt ook een eind aan de tastbare herinnering dat een groot aantal mensen heeft aan het stadion ten tijde van de razzia van 1944. De bezetter had in die dagen een bevel afgevaardigd dat wie jong en in staat was om te werken, zich diende te melden voor Arbeiteinsatz in Duitsland. Een groot aantal arbeidsplichtigen verkoos een onderduikadres boven een tewerkstelling en verdween van de radar.

Op 30 januari 1944 stond de derby Cercle Tongeren – Excelsior Hasselt op het programma. Een wedstrijd waar, ondanks de oorlogsellende, lang naar uit werd gekeken en waarvoor de publieke belangstelling niet gering zou zijn. Voor veel onderduikers zou dit een uitstekend moment zijn om zich even onder de mensen te begeven; de massa als schuilplaats. Ze hadden echter buiten de Gestapo gerekend, die hierop inspeelde door het stadion na de start van de wedstrijd te omsingelen. De razzia leidde tot paniek – waarbij spelers en zelfs een aantal bezoekers zich opsloten in de kleedkamers – en tientallen arrestaties. Een aantal daarvan zou nooit meer terugkeren.

In deze staat en met deze achtergrond behoort dit stadion tot een van de favorieten van Uw Snoepwinkelier. Ik nodig u uit snel eens te komen proeven van deze lekkernij, waarin u zogezegd de smaken zoet, zuur en bitter mogelijk onderscheidt.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту