Voetbalfotograaf Jeroen Zwaan reist Europa door op zoek naar vervallen stadions, bejaarde supporters en kapotgeschopte velden. Iedere week kiest hij voor Voetblah één foto. Wij voelen ons als een kind in zijn snoepwinkel.

Vandaag: Haarlem Stadion

Klik op de afbeelding voor het volledige beeld.

dsc06081Begin 2010 kwam er een einde aan de roemruchte HFC Haarlem. De stokoude club, waar spelers als Ruud Gullit en John Metgod hun eerste balletje in het profvoetbal trapten, ging failliet. Daar was in de jaren ’70 en ’80 zeker nog geen sprake van, toen er aan de Jan Gijzenkade achttien seizoenen lang op het hoogste niveau werd gespeeld. Op de drie degradaties na in deze periode, volgde altijd direct weer een kampioenschap en dus promotie. In 1982 werden hier zelfs nog Europese wedstrijden gespeeld, waarvan die tegen AA Gent winnend werd afgesloten, waar Spartak Moskou voor bijna 20.000 toeschouwers te groot bleek.

In de jaren ’90 kwamen dan de eerste tekenen van verval: de staantribunes achter de doelen werden afgekeurd en ook een deel van de tribune aan de lange zijde. Sportief eindigden de Roodbroeken steevast in het rechterrijtje van de Eerste Divisie. Totdat op 18 december 2009 voor krap 1.000 belangstellenden de laatste wedstrijd op eigen bodem blijkt zijn gespeeld. De club wordt failliet verklaard.

In 2012 brengen blogbroeders en journalisten nog een ode aan het Haarlem Stadion, de club en een van haar iconische bespelers. Maar beetje bij beetje wordt het afgebrokkeld, de duiven nemen bezit van de businessseats. Lichtmasten worden ontmanteld en borden die wijzen op allerlei gevaren, vertellen om vooral weg te blijven van de Noordtribune. Een voorbode naar de sloop van deze tribune die in 2016 de HFC Haarlem nóg verder ontzielde.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту