Afgelopen zaterdag speelde Borussia Mönchengladbach in het eigen imposante Borussia-Park tegen Hannover 96. Een wedstrijd die zoveel pijn deed aan de ogen, dat het vermoedelijk prettiger is om een punaise in je oogbal te hebben dan hiernaar te kijken. Uiteindelijk won de thuisploeg in de allerlaatste minuut zoals we van Duitsers gewend zijn. De manier waarop die goal tot stand kwam, was het moment van de wedstrijd. In de allerlaatste minuut gaf de scheidsrechter een strafschop die hij voor de zekerheid nog even liet checken door de videoref. Omdat die geen uitsluitsel gaf, bekeek de scheidsrechter uiteindelijk zelf de beelden op het veld en gaf alsnog een pingel. Een kans waaruit Thorgan Hazard de winnende 2-1 maakte.

opi-publieksspeler1Door al het gedoe rond de videoref duurde de laatste minuut uiteindelijk vijf minuten. Vijf minuten waarin de onduidelijkheid steeds groter werd en de ruim 50.000 op de tribune geen idee hadden waar ze naar zaten te kijken. En dat laatste verzwakt zowel de positie van de videoref als van de scheidsrechter; doordat het zo lang duurt, ontstaat er twijfel en worden toeschouwers steeds onrustiger en kwader. Als publiek krijg je namelijk geen inzicht in waarom een bepaalde beslissing wordt genomen. En dat is de wereld op zijn kop, want de videoref was juist een middel om meer begrip te creëren voor scheidsrechters en daardoor de acceptatie voor bepaalde beslissingen te vergroten.

Hoe het dan wel moet? Simpelweg het volledige – en niet het halve – videoref-concept van het hockey overnemen. Het hele proces is daar namelijk wél volledig transparant. Wat de scheids en videoscheids zien en bespreken wordt direct op een groot scherm en met geluid getoond. Laat de arbiters uitleggen waarom ze een bepaalde keuze wel of niet nemen en je bent klaar. Dan kunnen spelers of toeschouwers het er nog steeds mee oneens zijn, maar er is wel duidelijkheid. Want nu is een videoref-moment voor toeschouwers een black box waarvan ze geen idee hebben wat er uit gaat komen. Nu staat de video-ref letterlijk buitenspel en dat kan niet de bedoeling zijn geweest van deze innovatie.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту