Mijn awaydays liggen alweer een paar jaar achter me. In alle vroegte op de vrije zondag opstaan om mijn club naar elke uithoek achterna te reizen, heb ik lang genoeg gedaan. Ik prefereer tegenwoordig tijdens uitwedstrijden van mijn club de voetbalkroeg. Er gaat maar weinig boven een voetbalkroeg. Je eigen voetbalkroeg, waar je samen met de andere stamgasten kijkt naar de verrichtingen van je cluppie. Je voetbalkroeg is die kroeg waar je je brakke kadaver op zondagmiddag heen sleept om de verrichtingen van je favoriete club te bekijken. Het alternatief is om met moeder de vrouw naar een of andere tot suïcide aanzettende meubelboulevard te moeten slenteren, dus beter zorg je dat je een voetbalkroeg hebt, zodat je altijd een excuus hebt op zondag. Alles beter dan op een zondag sterven in een meubelboulevard aan de rand van de stad.

obs-rodneyHet is 14.00 uur, nog een half uur voor de aftrap. Je hoofd weegt zo zwaar als zo’n oude leren voetbal die zich helemaal volzoog met water en waar je bijkans een schedelbasisfractuur van kreeg kreeg als je ‘m kopte. Die laatste acht bier had je vannacht niet moeten nemen en die tequila was ook niet je beste idee ooit. Je perst er bij binnenkomst in de kroeg een moeizaam, doch welgemeend “goeiemorrege” uit. Je hebt stevig ontbeten, want je weet natuurlijk ook wel wat er komen gaat: je gaat weer aan de zuip. Bestel je eerst koffie? Of cola? Of ga je toch maar gelijk aan het bier? Het laatste natuurlijk. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Keiharde nietsontziende katerbestraffing werkt het beste.

De andere usual suspects zitten er ook al. Zoals altijd. Iedereen heeft z’n vaste plek aan de stamtafel. We zien elkaar eigenlijk alleen maar hier, op deze plek, tijdens de wedstrijden van onze club. Maar we zijn hecht. Als er iemand van de tafel niet aanwezig is, dan wordt er toch even geïnformeerd naar het welzijn van de afwezige. Of er nog een pooltje is, vraag je retorisch. Natuurlijk is die er. Alleen heeft iedereen, omdat jij als laatste binnen bent gekomen, alle voor de hand liggende uitslagen al ingevuld, dus je moet iets raars invullen, als je mee wilt doen. 2-5 vul je dan maar in. Die is nog vrij. Kan jou het schelen voor dat knakie inzet. Als je de uitslag goed hebt voorspeld, win je de pot. Ware het niet dat de ongeschreven kroegregel is om die poet gelijk weer in te leveren bij de kastelein om een rondje aan je stamtafelgenoten te geven. In sommige gevallen kun je ‘m ook zelfs maar beter niet winnen omdat de kosten hoger dan de baten zijn.

We ouwehoeren. De grappen aan de stamtafel gaan vlot. Grappen die niet uit te leggen zijn voor mensen die er niet bij waren. Je had erbij moeten zijn.  De rondjes bier gaan ook vlot en tegen het einde van de eerste helft heeft de kater van zaterdagnacht alweer ruim baan gemaakt voor hernieuwde bravoure met bijpassende grote bek.

images1-persgroep-netEinde wedstrijd. Wat waren onze favorieten weer hemeltergend slecht. Maar wel gewonnen. Drie totaal onverdiende punten, maar we stoppen ze graag al mopperend en klagend in de tas. We mopperen graag op onze club. Zo gaat dat bij ons in de stad. Dat gemopper en geklaag over onze club is overigens voorbehouden aan ons. Supporters van andere clubs mogen niks zeggen over onze club. Het zijn dan wel prutsers, maar het zijn wel onze prutsers, dus bemoei je met je eigen prutsers, prutser!

Het is inmiddels 18.00 uur. Je hebt de pot weer eens niet gewonnen, maar dat is niets nieuws.  Je hebt inmiddels alweer een elftal plus wat wisselspelers aan vazen bier op. Toch maar eens naar huis om wat te eten. Gelukkig heb je nog eten over van gisteren. Je hoeft het alleen maar even op te bakken, dus dat doe je dan ook, ofschoon de oog-handcoördinatie niet meer helemaal ‘je van het is’ na die sloot bier en je al roerbakkend een pollepel saus tegen de muur kwakt. Om 19.00 uur lig je met je opgebakken prak op de bank in de stabiele zijligging voor de treurbuis. Even de samenvattingen kijken van vandaag en naar het gestuntel van je eigen club. Je ziet dingen die je in de kroeg niet had gezien. Niet gezien omdat je het weer eens te druk had. Te druk met ouwehoeren en al die niet na te vertellen en niet uit te leggen grappen. Je had erbij moeten zijn, in de voetbalkroeg.

– foto komt van bndestem.nl

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту