Eén van de allereerste wedstrijden die ik zag in de Amsterdam ArenA was Ajax tegen Fortuna Sittard in 1999. Een elftal met onder meer Edwin van der Sar en Jari Litmanen ging met 1-3 onderuit tegen de Limburgers. Wie de afgelopen jaren nog wel eens afstemde op de Jupiler League zal die uitslag van 1999 met verbazing gadeslaan, maar de Fortunezen hadden in 1999 een alleraardigst elftal met onder meer Wilfred Bouma, Kevin Hofland en Mark van Bommel. Bovendien stond het elftal onder leiding van Bert van Marwijk. Dat Ajax verloor was niettemin een blamage, maar Fortuna Sittard was een verdienstelijke middenmoter eind jaren negentig.

obs-cardosoDe eeuwwisseling bracht in Sittard echter weinig fortuin en na het vertrek van Van Marwijk naar Feyenoord en het verlies van sterspelers, wachtte in 2002 de onvermijdelijke degradatie naar het tweede voetbalniveau. Sindsdien is het kommer en kwel in Sittard. Al jarenlang bivakkeert de ploeg vaker wel dan niet in de kelder van achtereenvolgens de Gouden Gids Divisie en de Jupiler League. Als er al eens nieuws uit Sittard kwam, dan betrof het financiële problemen of dubieuze geldschieters. Het is al ruim een decennium voorwaar geen pretje om een Fortuna-supporter te zijn.

Maar ziedaar: er zijn geen tunnels zo donker of er gloort ergens weer een keer wat licht. Na zeven wedstrijden in seizoen 2017-2018 van de Jupiler League is Fortuna Sittard achter Jong Ajax de trotse nummer twee. Afgelopen vrijdag won Fortuna met 0-6 van Telstar. De fraaie openingstreffer kwam op naam van Perr Schuurs. Schuurs, die door collega-scribent Bilal Soufiani al vroeg werd opgemerkt, staat misschien wel symbool voor de resurrectie van Fortuna Sittard. 17 jaar is de centrale verdediger pas, maar hij staat bij onder meer Liverpool en PSV al nadrukkelijk in de belangstelling. En juist daarmee is misschien gelijk wel bevestigd hoe broos de wederopstanding van Fortuna Sittard is. Het is de vraag hoe lang Fortuna Sittard het succes kan vasthouden, maar voor nu voelt het voor even weer als rondom de eeuwwisseling.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту