Vorige week stuitte ik per toeval op een prachtig filmpje met beelden van de kelderderby Lochuizen – Neede en vooral alles wat daaromheen gebeurde. Ik werd bijna weemoedig van wat ik allemaal zag, namelijk vooral dingen die ik bij mijn bezoek aan de amateurvelden zelden meemaak.

obs-waningEerst maar even wat uitleg, want niet in alle hoeken van ons land zullen de vijfdeklassers Lochuizen en SC Neede meteen veel herkenning oproepen. In een notendop: Sportclub Neede is de grote broer die in versukkeling is geraakt. Het decennialange abonnement op de derde en vierde klasse werd in 2016 ingeruild voor een plekje in de kruipruimte van het Nederlandse voetbal. Lochuizen is een vlekje op de kaart nét ten noorden van Neede, een gehucht waar je doorheen kunt rijden zonder het überhaupt opgemerkt te hebben. De bebouwde-komborden zijn niet eens blauw en dus mag je Lochuizen gewoon met tachtig per uur aan je voorbij laten trekken. Dat duurt dan circa veertien seconden.

Uiteraard is het leedvermaak in Lochuizen groot over het lot van de grote broer, terwijl ze in Neede zeker denken te weten dat er bij de noorderburen met de knip wordt gerammeld om toch nog een paar goede voetballers op te kunnen stellen. Ingrediënten voor een heerlijke derby dus. In een paar steekwoorden: de Champions League-hymne bij de opkomst (oh, ironie), een scheidsrechter met de nodige pondjes teveel, tientallen strekkende meters spandoekcreativiteit, vuurwerk, duizend fel meelevende mensen langs de kant, een prachtig doelpunt van de thuisclub, een spuuglelijke gelijkmaker, maar vooral ook heerlijk slecht voetbal. Kijk en oordeel zelf.

Ik werd er stikjaloers van, want in de top van het amateurvoetbal zijn dit soort wedstrijden een zeldzaamheid geworden. In de spits van onze piramide, tot en met de hoofdklasse toe, maken we vooral idioot veel kilometers. Die tegenstander uit de andere uithoek van het land kennen we amper en dus speelt het gros van de topamateurwedstrijden zich af voor desolaat lege tribunes. Uitfans behoren tot een uitstervend ras, murw gebeukt door alle verre reizen.

Stom toevallig leek het afgelopen weekend ineens derbyweekend te zijn in de top. In Groesbeek, Den Haag en – ietsje lager – in Winterswijk waren er prachtige clashes, waar zonder uitzondering massa’s publiek op af kwam. En van Sportpark Crayenhout in Den Haag tot Sportpark Nieuw Olthaar in Lochuizen, overal schreeuwde Koning Voetbal: “Meer derby’s, we willen meer derby’s!” Hopelijk dringt die noodkreet ook door tot de tekentafel in Zeist, waar naar verluidt de opzet voor een nieuwe competitiestructuur in elkaar wordt getimmerd. Derby’s zijn de zuurstof voor het amateurvoetbal.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту