Alsof het een te vondeling gelegd kindje betrof, bleek er een doos met bakken vol diaa��s achtergelaten zijn in het clubgebouw van mijn vereniging. Ja echt, diaa��s. Van die dingen waar je eerst een complete stellage voor op moest bouwen om ze te kunnen bekijken. Waarna de show vaak halverwege alweer eindigde omdat onderweg altijd wel een dia ergens hopeloos bleef steken of omdat de oververhitte projector plotseling dienst weigerde. Gelukkig was er nog iemand binnen de club die wat verloren sombere winterdagen wilde kapotslaan om ze te scannen.

obs-waningNostalgie is een aardig verdienmodel tegenwoordig. Plak bruin-oranje behang tegen een decorwand, hang wat hangplanten van glimmend plastic op en graaf een zitkuil en bij RTL denken ze weer een kijkcijferhit te pakken te hebben. Ik ben normaal gesproken de eerste om dat soort vroeger-was-alles-beter-sentiment op onuitstaanbaar betweterige wijze te nuanceren, maar nu word ik toch zelf ook regelmatig weeA?g van zoveel ogenschijnlijke onschuld.

Wat zien we zoal: recepties met honderden handen schuddende bestuursleden, stuurs kijkende bezoekers in hun zondagse pak en tot de rand gevulde asbakken. Vergeten derbya��s met zes rijen publiek rond het nog tribuneloze veld en complete jeugdteams in vol clubornaat (inclusief knetterhard stijf katoenen shirt) achter het vijandelijke doel. In gedachten hoor ik ze a�?keeper word niet zenuwachtiga�? zingen. Het mooist van al is een complete reportage over een kampioenswedstrijd, waarvan we al een kleine vijftig jaar weten dat het niet de kampioenswedstrijd bleek te zijn. Inclusief verzamelende spelers met tassen die inmiddels voor retro doorgaan, een viesbruine Simca volgepropt met naar de camera zwaaiende fans, spandoeken van een aandoenlijke artisticiteit en dichterlijke vrijheid (a�?geef ze van katoen en wordt zo kampioena�?) en wederom die rijen dik langs het veld.

Nee, vergelijken is niet eerlijk. We hebben inmiddels kleedkamers met fijn, fris tegelwerk en douches waar wA�l warm water uit komt. Een trainingsveld waar ook na oktober nog gras op staat. Onze voetbalshirts lijken niet meer van karton te zijn gemaakt. We hebben spelervolgsystemen, wedstrijdformulieren via een app en zelfs een heuse clubfysiotherapeut. Maar toch, zwijmelen bij een foto met mannen rond een kantinetafel met hoogpolige kleedjes en a�� als je goed kijkt a�� op de achtergrond op kettingpapier gematrixprinte standen van alle elftallen, dat doet een mens soms gewoon even goed.

1975-1976-hsc-sc-enschede-19-002

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту