klas·sie·ker (de; m; meervoud: klassiekers). 1: (sport) belangrijk en traditioneel wedstrijdnummer. 2: lied, boek enz. dat altijd populair blijft; = evergreen. Ziehier de definitie van klassieker. Inderdaad kunnen we Feyenoord – Ajax volgens zowel de eerste als tweede betekenis gerust betitelen als klassieker. Maar dat wil toch nog niet zeggen dat we het woord per se twee keer in iedere zin over deze wedstrijd móeten noemen?

knip-waningIk werd er op een gegeven moment horendol van. De klassieker is het laatste voetbalcliché dat je zonder enige gêne te pas, maar vooral ook te onpas kunt rondstrooien. Als je het als commentator in je hoofd haalt om te zeggen dat ploeg A na “rust uit een ander vaatje moet tappen” of dat er sprake was van “een wedstrijd met twee gezichten” word je – terecht – direct geëxcommuniceerd uit de beroepsgroep. Maar laten we dan wel een beetje consequent zijn.

Ik kan de hoofden van Jan Joost van Gangelen en Sjoerd van Ramshorst niet meer zien zonder dat ik ze automatisch “klassieker” hoor zeggen. Zelfs Herman van der Zandt, bij wie ik toch altijd het idee heb dat hij een onafhankelijke geest is, wist van geen ophouden bij Langs de Lijn. Er is zo’n vreemde natuurwet dat, als je een woord heel vaak achter elkaar hoort, het op een gegeven moment heel raar gaat klinken in je hoofd. Dat heb ik nu dus met klassieker. Klassieker. Klassieker. Klassieker. Compleet idioot. Net zo idioot als de wedstrijd zelf afgelopen zondag, dus wat dat betreft klopt het wel weer.

De eerste Feyenoord – Ajax werd begin jaren twintig gespeeld en de onderlinge duels die het meest recht hebben op het predicaat klassieker stammen uit de jaren zeventig. Toen hoorden beide clubs immers bij de Europese top. Gek genoeg is de term pas sinds begin jaren negentig in zwang gekomen, zo ontdekte sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Hij concludeert dat de term vooral compensatie biedt voor de afbrokkelende status van onze nationale topper, want als er echt sprake is van een klassieker hoef je dat er immers niet steeds bij te vermelden. Gezien het niveau van de wedstrijd van zondag hoef ik me voor de volgende tweestrijd dus geen illusies te maken dat het minder wordt.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту