Sinds afgelopen zondag mag Joel Veltman karakterloos verklaard worden, gezamenlijk met ongeveer 99 procent van de voetbalwereld overigens. Dat is namelijk het percentage dat zijn oren laat hangen naar de communicatiekutjes werkzaam in de voetbalwereld – die op hun beurt hun oren weer laten hangen naar de dictatuur van de meerderheid in meningenland.

dos-pieter2Veltmans actie werd alom veroordeeld. In ‘regels zijn regels’-land was het kennelijk moeilijk te bedenken dat de scheidsrechter bepaalt of en wanneer het spel wordt stilgelegd. De arbiter van dienst zag er niks in, die voelde prima aan dat het een van de vele trucjes was die het voetbal rijk is om van tempo te veranderen. En om het publiek, dat er hartelijk om kon lachen, te vermaken.

Veltman heeft de pech een Nederlander te zijn die iets on-Nederlands doet. Een willekeurige speler uit het buitenland zou allang een winnaarsmentaliteit toegeschreven worden. Van de schwalbes van SuA?rez tot de doodschoppen van Guardado beschouwen we dergelijke paardenmiddelen als gewiekst. In het Nederlands elftal missen we dergelijk gif, hoor je dan (even terzijde wat Nigel de Jong daarvan vindt). Ondertussen houden we elkaar klein zodra iemand een mespuntje venijn toevoegt op het veld. Liever spiegelen we ons aan wat er elders over gezegd wordt. Schandaalkrant The Sun ging los. Zoals vaker hebben degenen met het strengste oordeel zelf het minste moreel besef, zoals Liverpool-fans zich ongetwijfeld herinneren.

Ik heb geen idee wat Piet Keizer van Veltmans gebbetje gevonden zou hebben, maar ik kan me levendig indenken hoe het gesprek met perschef Miel Brinkhuis in grote lijnen verlopen zou zijn als de eminente linksbuiten iets dergelijks geflikt zou hebben.

Miel: Piet, ga even zitten. Je moet echt je excuses aanbieden. Dit kan niet.
Piet: Het kan niet? Je zag het me doen, toch?
Miel: Iedereen valt over je heen, de hele pers! Alex Pastoor liep te schuimbekken!
Piet: Alex Pastoor loopt al te kwijlen sinds die ene elleboogstoot van Jan Wouters. En wat betreft a�?de hele persa�� van jou: die schrijven maar wat ze willen.
Miel: Coaches kijken hier ook naar als ze beslissen over hun aankoop.
Piet: Als ze niet met me om kunnen gaan, hoef ik er ook niet te spelen.
Miel: (verbaasd): Jij wilt toch ooit ook een transfer maken?
Piet: Ik voetbal onder mijn voorwaarden.

piet-keizer-237640-355-500Niet te corrigeren eigenwijsheid, ondersteund door een vleugje spontaniteit, het is precies wat ik zo mis bijA�de gemiddelde moderne voetballer. Voorgekauwde oneliners voor de microfoon en eenmaal online volgen instagramkreten zoals #focus of #workhard. Voor de camera lopen ze de aaibare, zo gewoon gebleven volksjongen uit te hangen die in zijn vrije tijd naar Frans Bauer luistert. Eenmaal buiten beeld jeremiA�ren ze als verwende nesten om speeltijd als ze een keer voortijdig gewisseld worden of aan de kant staan.

Nee, dan Piet. Een dwarse intellectueel die het vertikte om te juichen als hij scoorde, verdomde om iets te doen waar hij niet achter stond en zei waar het op stond. Dat kwam hem op kritiek te staan, maar in een wereld waarin de goegemeente te stom is om voor de duvel te dansen, was Piet er te geniaal voor.

– wijlen Piet Keizer komt van fast.mediamatic.nl

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту