‘Van je hobby je beroep kunnen maken’. Het is de reden waarom het bestaan van profvoetballer voor veel liefhebbers zo benijdenswaardig is. In de ochtend en middag een paar uur doen wat je altijd toch al leuk vond en er met een beetje geluk nog een aardige som geld aan overhouden. Velen zouden tekenen voor een bestaan in de relatieve spotlights. Toch is er aan de randen van de voetballerij lang niet altijd sprake van een leven waar het in de dromen van jonge ambitieuze voetballers vaak om draait.

obs-cardosoIn de Jupiler League zijn de salarissen vergelijkbaar met die van een behoorlijk startsalaris. Niets om je voor te schamen, maar als je er een opleiding voor laat schieten en na je voetballende carrière in het zo bekende zwarte gat valt, blijkt er opeens weinig meer van over. Sjaak Polak, die inmiddels bij het UWV over de vloer komt, kan dat beamen. Toch zal ook Polak moeten toegeven dat hij ooit in de blijde omstandigheid heeft verkeerd om datgene waaraan hij plezier beleefde te gelde kunnen maken.

Dat het ook anders kan bewijst het verhaal van Olawale Sunday op Futbolgrad. Een Nigeriaan die $3350 betaalde om een kans te krijgen zich bij een Russische club te bewijzen. Het zijn bedragen die vergelijkbaar zijn met wat vluchtelingen aan mensensmokkelaars betalen om de overtocht naar Europa te maken en zo leest het verhaal van Sunday ook. De Nigeriaanse spits speelt inmiddels in Kirgizië in een voetbalwereld die heel ver af staat van wat jonge voetballertjes dromen. Racisme, slavernij en ‘lost in translation’, zo laat het leven van Sunday zich zo ongeveer omschrijven. Het romantische ‘van je hobby je beroep maken’ kan niet verder verwijderd zijn van de realiteit waar de aanvaller van Alga dagelijks mee te maken heeft. Voetballen als reddingsboei, dan is de Jupiler League opeens een zeer aanlokkelijk eindstation.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту