In mij rijzen de hoop en het vertrouwen dat het Afrikaanse voetbal binnen enkele jaren veel serieuzer genomen zal worden. Waar dit vertrouwen vandaan komt? Dat heeft te maken met de huidige trend in het Afrikaanse voetbal, waar kleinere clubs grote stappen vooruit maken en de status van topclubs bedreigen. Gefascineerd door deze trend dook ik hier verder in en nam ik Ghana als uitgangspunt. Asante Kotoko en Hearts of Oak zijn de twee clubs die al sinds jaar en dag de dienst uitmaken in het land dat grote voetballers voortbracht. Bijna al die grote voetballers kwamen op enig punt in hun carrière in aanraking met een van beide topclubs, destijds de Ghanese doorvoerhaven voor getalenteerde profvoetballers.

dos-bilalHoe anders is het vandaag de dag. Kotoko en de Hearts verdeelden sinds 1996 onderling de prijzen, maar zagen die hegemonie in 2009 doorbroken worden door Aduana Stars. De twee grootste jongens uit de klas ervoeren dit als een incident, maar enkele jaren verder lijkt niets minder waar. Ook Berekum Chelsea, WA All Stars en Ashanti Gold pakten in de recente jaren de Ghanese landstitel. Deze ‘nieuwe’ clubs worden geleid door directeuren die snuffelstages afronden in Europa, Noord-Amerika en Azië. De ervaringen die zij daar opdoen, proberen zij te vertalen naar hun eigen land en club.

Een vergelijkbare trend zien we dit jaar terug bij de twee continentale clubtoernooien in Afrika. Erkende Afrikaanse voetbalgrootmachten als Raja Casablanca, Al Ahly, Al Merreik, Al Hilal en Stade Malien hebben het moeilijk. Twee finales, vier clubs, maar één grootmacht van oudsher. Mamelodi Sundowns, MO Bejaïa en TP Mazembe, behorend tot de nieuwe generatie, vergezeld door Zamalek dat traditiegetrouw meespeelt om de prijzen. Het zal niet vreemd te klinken als ik zeg dat ik meteen terugdacht aan de eredivisiejaren waarin PSV, Feyenoord en Ajax te maken kregen met clubs uit de provincie die hen naar de kroon wilden steken. In Nederland hadden wij het destijds vooral over de nivellering van de eredivisie, waarmee vaak het harde en goede werk van diverse clubdirecteuren onrecht werd aangedaan.

Terwijl de oude grootmachten nog altijd op hun lauweren rusten en hun voetbalzaken op de ouderwetse manier blijven runnen, worden zij voorbij gestreefd door de nieuwe generatie Afrikaanse voetbalclubs. Dit is een trend die over de gehele breedte te bespeuren valt en die het Afrikaanse voetbal alleen maar ten goede zal komen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту