Het dochtertje van een vriendin van me vroeg of ik haar kon leren fluiten. Ik deed het een paar keer voor en legde uit hoe ze met haar lippen een gaatje kon maken waar ze doorheen moest blazen. Na twee pogingen gaf ze het op. Ik begreep de frustratie en vertelde dat ik altijd heb willen leren fluiten zoals mijn moeder dat doet. Wanneer ik als klein meisje op het plein in onze buurt aan het voetballen was, ging ze op de bovenste trede van het trappetje voor ons huis staan, klemde wijs- en middelvingers tussen haar lippen en blies richting de overkant. Het harde, schelle geluid, versterkt door het water van de gracht, was voor mij het sein dat het tijd was om te eten. Haar fluitje werd zo herkenbaar in de buurt dat, als ik ‘m zelf had gemist, vrienden tegen me zeiden: “Annemarie, je moet naar huis, je moeder fluit.”

obs-annemarie1Toen het voetballen op het plein stopte, ging het fluiten door. Tijdens demonstraties, diploma-uitreikingen, concerten, soms uit het niets op de bank als we via de televisie getuige waren van een of andere geleverde wereldprestatie. Dan keek ze trots hoe mijn broer en ik onze handen tegen onze oren klemden. Het is dat mijn moeder niet vaak in stadions komt, want ze zou zich met haar fluitkunsten moeiteloos kunnen meten met de gemiddelde Nederlandse voetbalsupporter. Sterker nog, ze zou er met kop en schouders bovenuit steken.

De fluitconcerten in Amsterdam, Kerkrade en Eindhoven afgelopen week waren namelijk van erbarmelijk niveau. Áls je al zo triest bent om je eigen team – of erger, een eigen speler – uit te fluiten, doe het dan goed. Van dat zielige gepiep gaat geen voetballer beter of slechter spelen. Dus ik zou zeggen, neem allemaal een paar maanden de tijd om te oefenen en kom pas terug als je de kunst van het fluiten goed onder de knie hebt. Dan zit het stadion tot die tijd vol met echte supporters.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту