Paul Gascoigne, de Charlie Sheen van de voetbalwereld, heeft een nieuwe hobby: Twitter. Enig gevoel voor timing kan Gazza niet worden ontzegd, dat in voetbalkomkommertijd te doen. Maar wat wil hij ermee? Misschien is zijn idee gebaseerd op wat Twitter ooit was, of wat het dacht te zijn. Een kort en bondig medium dat sterren aanraakbaar maakte in een online universum waar de pers even buitenspel stond. Maar Twitter is ook een broeiplaats voor de komische noot, zeker onder voetballiefhebbers. Sommige twitterfenomenen bouwen er een carrière mee op. Vrijwel zonder uitzondering haten ze het om twitterfenomeen genoemd te worden, wat de ironie compleet maakt. Alleen zie ik Gascoigne zich er niet tussen scharen, en zijn zouteloze tweets wijzen daar ook niet op.

opi-poetiusHoewel Gazza bij vlagen scherpzinnig kon antwoorden, was hij op zijn best als hij een practical joke uithaalde. Ze waren zo mogelijk mooier en talrijker dan zijn doelpunten. Wie aan honderd willekeurige mensen vraagt wat zijn leukste grap was, krijgt honderd uiteenlopende antwoorden. Huisgenoten kaalscheren in hun slaap, een struisvogel in Spurs-tenue meebrengen naar de training, brokken maken met de spelersbus (gevolg: drie ton schade), een aansteker in een fluitketel verstoppen (gevolg: brand), een gezelschap van Italiaanse journalisten om stilte vragen en daarna een oorverdovende scheet laten, op tv boeren in een microfoon (gevolg: veertigduizend pond boete). Het repertoire van Gascoigne is onuitputtelijk.

Een van zijn pranks wees achteraf misschien al op zijn tanende mentale gezondheid. In Rome kreeg Gazza een bodyguard mee, die hem kort alleen liet. De Engelsman zette zijn schoenen bij een open raam en verschool zich in de kast, waarop de bodyguard dacht dat Gazza zijn dood tegemoet was gesprongen. Later, Gascoigne was inmiddels aan lager wal geraakt, zou een dergelijk zelfmoordscenario bijna uitkomen.

Inmiddels zijn juist (boulevard)journalisten er nog veelvuldig te vinden, maar is Twitter op zijn retour. Dat is niet voor niks: al jaren faalt het bedrijf om het zogeheten trolling (professioneel op de man spelen) aan te pakken. Het verdorde overblijfsel van een ooit zo bloeiend landschap is nu een loopgraaf van dogmatische drammers met tegengestelde overtuigingen waar ze zichzelf in zijn verloren. Het is verworden tot een digitale hangplek voor dorpsgekken als Donald Trump. Twitter lijkt me mede daarom geen geschikt terrein voor een alcoholist die manische en depressieve periodes afwisselt als eb en vloed. Trouwens, iemand nog iets van Charlie Sheen gehoord?

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту