Met eigen ogen heb ik hem nooit zien voetballen. Toen hij met Tottenham begin jaren negentig op bezoek was in De Kuip had Gazza een blessure, al stond hij wel als een soort van talisman op het veld. Helpen deed het niet want Spurs, met onder anderen Gary Lineker en Gary Mabbutt, verloor van Feyenoord door een doelpunt van cultheld Kiprich. Een paar jaar eerder huilde heel Engeland met Gazza mee. In het duel met West-Duitsland tijdens het WK van Italië pakte Gazza geel. Het lievelingetje van het Engelse publiek zou geschorst zijn bij een eventuele finale. Een finale die Engeland overigens niet zou halen.

obs-kootJaren later zag ik hem in Newcastle op het veld staan. Als ex-speler van Newcastle United en Rangers werd hij geëerd tijdens een toernooi waar beide clubs elkaar troffen. Op dat moment had Gascoigne al een leven vol drank, vechtpartijen en schandalen achter de rug en eigenlijk had ik hem verwacht in een van de vele pubs in Newcastle te treffen.

In de documentaire die over hem verscheen, bleek Gazza erg verslavingsgevoelig te zijn. Of het nu ging om junkfood, gokken of cocaïne. Bij alles lag overmatig gebruik op de loer. Waar hij eerst de backpages van de tabloids vulde met zijn voetbalkwaliteiten, stond hij nu steeds vaker op de frontpage. Met dit gedrag was het wachten op het onvermijdelijke bericht van zijn overlijden. Iemand die zo zelfdestructief is, valt nauwelijks te stoppen.

In 2017 was ik hem eigenlijk een beetje uit het oog verloren. Totdat ik recent een retweet van zijn officiële twitteraccount @Paul_Gascoigne8 tegenkwam. Deze Gazza ziet er goed uit. Zijn gezicht wat scherp en hard zoals je wel vaker bij ex-junkies ziet, maar zijn humor is hij niet verloren. Hij gedraagt zich als die ene oude oom op verjaardagsfeestjes, waarbij je met plaatsvervangende schaamte luistert naar zijn zoveelste dubbelzinnige mop. Maar stiekem moet je er wel om lachen. Precies zoals hij zich af en toe gedroeg op het veld.

In een tijdperk vol ideale schoonzonen op het veld en primadonna’s met tatoeages tot aan hun kruin is het mooi om te zien dat een ongeleid projectiel als Gascoigne weer terug is. Na zijn onnavolgbare acties op en buiten het veld doet hij nu hetzelfde op social media. Hij neemt nog steeds zijn ex-teamgenoten met humor de maat. De lang verwachte tranen zijn van het lachen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту