De meeste voetballiefhebbers kennen de verhalen over de rooien en de blauwen in Spakenburg. Over de rivaliteit tussen IJsselmeervogels en SV Spakenburg zijn boeken geschreven en tv-reportages gemaakt. Als je er nog nooit van hebt gehoord moet je er maar eens op de markt bij de koek of viswagen naar vragen. Het leven van de rode en de blauwe buren op Sportpark De Westmaat kent een decennialange traditie van een hekel aan elkaar hebben. Met de derby als hoogtepunt. In de weken voor de derby wordt de tegenstander via Twitter, Facebook, in de kerk, de kroeg, op het werk en bij familiebezoek tot op het bot beledigd. Onze burgervader probeert de emoties bij de rode en blauwe heethoofden onder controle te houden door het dorp voor de wedstrijd droog te leggen. Tijdens de wedstrijd worden drones en hoogwerkers ingezet om de sfeer te verhogen en de ander belachelijk te maken. Rivaliserende clubs binnen één plaats zijn niet zo uitzonderlijk, maar wij denken dat onze derby op de Werelderfgoedlijst van UNESCO thuishoort. En gelukkig laat de rest van Nederland ons in die heerlijke waan.

knip-schaafsmaMaar de laatste derby dateert alweer van 9 april 2016. In dat jaar lukte het IJsselmeervogels niet om een plaats te bemachtigden in de tweede divisie. SV Spakenburg wel, maar die vlogen er na één seizoen alweer uit. Hetzelfde seizoen dat IJsselmeervogels naar de tweede divisie promoveerde. Bij al die gemiste kansen op hereniging was er over en weer natuurlijk de zoete smaak van leedvermaak. Als tijdens een wedstrijd aan de rode kant van De Westmaat het nieuws op het scorebord verschijnt dat de tegenstander van de blauwen heeft gescoord, gaat er een gejuich op. Andersom is het aan de blauwe kant niet anders.

“We can’t live together. But we can’t stay apart”, zingt Joe Jackson en zo is het ook in Spakenburg. Het wordt weer eens tijd voor een derbyzaterdag. SV Spakenburg moet dan promoveren naar de tweede divisie en IJsselmeervogels moet zich daarin handhaven. De rooien en blauwen hebben dus voor één keer een gezamenlijk doel. Dit seizoen moeten we de ander succes gunnen om in het volgend seizoen weer een derby te kunnen spelen. Want het is veel leuker om een rooie te zijn met onze geliefde blauwe vijand in de buurt.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту