In het gouden tijdperk van de hip-hop ontstond er een bloeiend subgenre. De mainstream werd geregeerd door mannen als 2Pac, Biggie, Jay-Z, Eminem en 50 Cent. In Amerikaanse binnensteden ontstond een tegenbeweging genaamd backpackhiphop. De aandacht ging vooral uit naar de teksten, niet zozeer naar heupwieglijke beats waarop een doorgaans pooierig imago geëtaleerd moest worden. Even dans- als voorspelbaar, maar in hapklare brokken. Genoeg undergroundliefhebbers zochten iets specifiekers dan de eerste generatie hiphopmiljardairs en ondergronds viel er dan ook genoeg te genieten. De kneuzen daargelaten, klonken opkomende backpackrappers experimenteler en vrijer, maar ook ontoegankelijker voor het grote publiek. Daarmee hadden beide werelden vrijwel niks meer met elkaar te maken.

obs-poetiusDie tegenstelling doet me denken aan de verhouding van het Nederlandse voetbal tot de grote voetballanden. We zijn al twintig jaar terrein aan het verliezen en het einde is niet in zicht. Al stelt het niks meer voor, toch blijft voetbal bon ton en stadions zijn in de regel goed gevuld. De prestaties blijven uit, maar de verhalen om door te geven resteren. En zijn de verhalen uit de Lage Landen niet voldoende voer voor voetbalromantici? Ik zal niet te ver teruggaan in de tijd. Denk aan Hyun Jun Suk, de Koreaanse jeugdinternational die bij het trainingsveld van Ajax kwam aanwaaien en uitgroeide tot cultheld. Een Bruce Lee-achtige balaanname ging de wereld over. Toppunt was de niet-invalbeurt van Suk omdat hij tijdens zijn warming-up zich niet kon afsluiten voor het publiek. De Koreaan bleef maar klappen naar een enthousiaste Zuidtribune, waarop trainer Martin Jol hem terug naar de dug-out riep.

Het verhaal van Suk werd omschreven als een jongensboek, wat maar deels waar was. De KnuffelKoreaan kreeg een kans in het eerste, maar werd al vrij snel bijgezet in de grafkelder van spitsenkerkhof Ajax. Het was niet erg, er bleef een zweem van onbevangenheid om hem heen hangen. Hier was een verhaal geschreven. Een VVV’er die een wedstrijd mist om het leven van een leukemiepatiënt te redden. Probeer je voor de grap eens het gezicht voor te stellen van Roman Abramovich als je dat oppert.

In een land waar de aanstaande landskampioen met 5-0 onderuitgaat, is de competitie officieel sportief failliet. Vooral daarom merk ik, al jaren eigenlijk, dat de verhalen en rituelen me inmiddels meer zeggen dan de prestaties. Naar voetbal, dat is aan de hand van je vader (sorry moeders) de stadiontrappen op en bedelen om een sjaaltje en een kroketje in de rust. En even is dat alles wat ertoe doet. Je moet je in barre tijden ergens aan vasthouden.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту