FC Twente heeft dus eindelijk het loon gekregen waar het al een paar jaar om had gevraagd: degradatie. Dat is niet iets om te lachen, zoals ik hier en daar bespeur. “Haha, eigen schuld, dikke bult”, dat is de tendens in de rest van het land. Ik vind dat wat kort door de bocht. Dat zo’n grote club er rechtstreeks uitkukelt, mag zelfs best een drama worden genoemd. Het sprookje van FC Twente bleek zich af te spelen in luchtkastelen en dat is een catastrofe voor de staf en de spelers, maar vooral voor de fans. En niet te vergeten voor het personeel, waarvan bijna de helft op straat gegooid wordt. De mensen die het zich mogen aanrekenen, zijn de hoge heren die het wanbeleid hebben bepaald. Die mogen met pek en veren het stadion uit worden gejaagd .

FC Twente begeeft zich, Europees gezien, in goed gezelschap waar het degradatie of teloorgang van grote clubs betreft. Zo vloog afgelopen weekend Deportivo La Coruna eruit in La Liga. Lille, in 2011 nog de beste van Frankrijk, kreeg een enkeltje naar Ligue 2. In Duitsland staat de gigant Hamburger SV, met een stadion waar 57.000 mensen in passen, weer eens op degraderen, zoals eigenlijk elk jaar de laatste jaren. Het is de enige club in Duitsland die nog nooit is gedegradeerd, maar die het elk jaar op miraculeuze wijze toch weer net redt. Maar dit jaar wordt het wel heel lastig. Als HSV het dit seizoen toch weer flikt, dan mogen ze wat mij betreft de H van ‘Hamburger’ veranderen in ‘Houdini’.

Kaiserslautern speelt al in de 2e Bundesliga, maar die staan zó laag dat ze zowat uit de krant pleuren. In Italië speelt het roemruchte Parma na een doorstart nu in de Serie B en strijdt dit jaar om promotie naar de Serie A, waar ze natuurlijk ook thuishoren. En kijk eens wat er in Engeland in het Championship speelt: roemruchte en in een nog niet eens zo gek ver verleden succesvolle clubs als Aston Villa, Leeds United en Fulham. En Sunderland staat zelfs stijf onderaan in dat Championship. Dat is gewoon een club met een stadion waar 49.000 mensen in passen en een begroting waaraan in Nederland geen club kan tippen.

Vorig seizoen was ik bij Newcastle United, in alles een reus van een Engelse club, en toen nog uitkomend in het Championship. Die spelen in St. James Park,  een stadion waar 54.000 mensen in kunnen. Groter dan de Johan Cruijff ArenA of De Kuip. En die zitten er dus ook gewoon als die club een divisie lager speelt. Gewoon omdat de stad idolaat is van de club. In goede en in slechte tijden.

Dat gun ik FC Twente ook. Met een schone lei beginnen. In het grootste stadion van de Jupiler League. En zelfs als het gehalveerd is, hebben ze nog steeds ruim de grootste begroting. En ik hoop dat ze volgend seizoen een vol De Grolsch Veste met fans hebben die ook in deze donkere tijd achter hun club blijven staan. Juist nu. ‘’Goa stoan a’j veur Twente bint.’’ Ik help het ze hopen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту