Afgelopen zondag schudde Stadion Feijenoord driemaal dusdanig op zijn grondvesten dat het beeld in onze huiskamers meetrilde. Elke kampioenschapswedstrijd is bijzonder, maar deze keer was het extra speciaal. Niet alleen omdat het de hunkerende club Feyenoord uit de smachtende stad Rotterdam betrof, maar ook omdat het drama plaatsvond in het mooiste stadion van Nederland. En hoe treurig is het dat dit unieke stadion ons voetballers weldra gaat verlaten. Dit tragische nieuws sneeuwde de afgelopen wekend enigszins onder vanwege het Rotterdamse kampioenschapsvirus, maar langzaam zal het tot ons doordringen: De Kuip wordt binnen afzienbare tijd vervangen door een modern bakbeest. En dus moeten we ervan genieten, tot het te laat is.

opi-mrvoetblah1Voor de 1 miljoen actieve voetballers van Nederland is spelen in De Kuip wat voor de Engelsen het heilige gras van Wembley is: een droom. Een belangrijk verschil is echter dat deze droom jaarlijks voor honderden Engelse semi-profs en amateurvoetballers werkelijkheid wordt. En dan niet vanwege een bedrijventoernooi of een goededoelenbedoeling, maar gewoon om het echie. Jaarlijks worden – naast de welbekende FA Cup, League Cup en Playoff-finales – talloze andere finalewedstrijden op Wembley gespeeld. Zo vindt bijvoorbeeld de finale om de FA Trophy – het bekertoernooi voor clubs van het vierde tot het achtste niveau – plaats op Wembley. Helemaal bijzonder is dat zowel de halve finale als de finale om de FA Vase – het bekertoernooi voor alle clubs vanaf het 9e (!) niveau – ook ‘gewoon’ worden gespeeld op Wembley.

Dus keken er op 22 mei 2016 50.000 toeschouwers op Wembley naar de finales om de FA Trophy en de FA Vase die op dezelfde dag werden gespeeld: Halifax Town – Grimsby Town en Morpeth Town – Hereford FC. Aanstaande zondag staat een vergelijkbaar dubbel affiche in Londen op het programma: Macclesfield Town – York City en Cleethorpes Town – South Shields. Komt allen!

Nu zijn er geen Nederlandse equivalenten van beide bekertoernooien, maar ons land telt wel 5 finales om de regionale KNVB Beker. Daarnaast worden er elk jaar talloze beslissingswedstrijden om het kampioenschap en nacompetitiefinales gespeeld op verschillende niveaus. Ach, eigenlijk is het heel simpel: zodra een wedstrijd op ‘neutraal terrein’ wordt gespeeld, kan dat ook in De Kuip. Als er in Engeland 50.000 man komen kijken naar een goedwillende amateurs die de wedstrijd van hun leven spelen, moet dat hier ook kunen. KNVB en Feyenoord: gun De Kuip aan het Nederlands voetbal. Zolang het nog kan.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту