Opeens is Richard Witschge weer in beeld in een voetbalrol. Erik ten Hag heeft hem toegevoegd aan de technische staf van Ajax als extra assistent. Ik denk dat ik weet waarom Ten Hag hem erbij heeft gehaald.

knip-schaafsmaToen ik vanaf eind jaren tachtig een tijdje in Amsterdam woonde, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om een paar seizoenen van Stadion De Meer te genieten. Richard Witschge was in die tijd het gezicht van wat door Leo Beenhakker denigrerend de Patatgeneratie werd genoemd. Voetballers klaagden wel eens dat zij op het veld van De Meer de opmerkingen van de kritische Amsterdammers op de tribunes goed konden verstaan. Tijdens een warming-up bleek dat te kloppen. Witschge stond voor onze tribune nonchalant een balletje over te spelen naar een teamgenoot. Hij had zich in die week een nieuw opvallend kapsel laten aanmeten en iemand uit mijn hoek riep: “HÉ RIES, WAT ZIT JE HAIR CUT!” Natuurlijk lachte ik mee, tot ik zag dat Witschge vanaf het veld onze nog vrij lege tribune afspeurde en mijn kant op keek. Tot mijn opluchting begon hij zelf ook te lachen en hoofdschuddend naar zijn medespelers zette hij de warming-up voort.

In 1991 vertrok Richard naar Barcelona en speelde daarna voor Bordeaux en heel even voor Blackburn Rovers om in 1996 in Amsterdam terug te keren. Daar zat ik te verpieteren in een humorloze ArenA. De supporters om mij heen riepen af en toe “WHO THE FUCK IS….” en dan de naam van de club waar we tegen speelden. Ik kon zelf ook niets anders verzinnen. Het bier in de ArenA sloeg dood zodra het in de plastic bekers werd getapt. Tot Witschge op 26 oktober 1997 in de tweede Klassieker al hooghoudend het veld overstak. Het was de eerste keer dat ik in de ArenA heb gelachen.

Een Ajax-supporter ben ik nooit geworden. Ik kijk de Klassieker zondag op tv en heb niet eens een favoriet. Ik hoop wel dat Witschge de jonkies van Ajax kan uitdagen om zijn record hooghouden te verbeteren. Kunnen ze weer eens lachen in de Johan Cruijff ArenA. Ten Hag is in ieder geval op de goede weg. Hij heeft met Richard Witschge aanvulling gezocht en gevonden voor kenmerken die hij zelf mist: humor, relativeringsvermogen en een kapsel.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту