Het zal weinig mensen in Nederland ontgaan zijn, het Marokkaanse voetbalelftal plaatste zich afgelopen weekend ten koste van Ivoorkust voor het aanstaande wereldkampioenschap in Rusland. Dat Marokko zich na twintig lange jaren weer mag melden op het hoogste internationale podium, is ook algemeen bekend. Uiteraard wordt nu alom gewezen naar bondscoach Hervé Renard als de gevierde man achter het succes, maar op de achtergrond spelen meerdere krachten die het Marokkaanse voetbal de laatste jaren vooruit hebben gestuwd.

obs-bilalDe professionalisering van het Marokkaanse voetbal kreeg enkele jaren geleden een kickstart. Fouzi Lekjaa was reeds jaren actief binnen het bondsbestuur en werkte al actief mee aan diverse toekomstplannen. Toen hij in 2014 werd verkozen tot voorzitter van de Marokkaanse bond was hij vastbesloten om de enige succesvolle trainer uit de afgelopen twintig jaar terug te halen. Ezzaki Badou  – ‘Zaki’ in de volksmond – miste in zijn eerste termijn als bondscoach nipt kwalificatie voor het WK in 2002 en bereikte in 2004 de finale van de Afrika Cup. Toch ontstonden er strubbelingen tussen Lekjaa en Zaki; de bondsvoorzitter wilde zich laten gelden en de geadoreerde bondscoach was daar niet van gediend. De interne strijd leidde tot het ontslag van Zaki en dat werd Lekjaa niet door iedereen in dank afgenomen.

Na een intensieve zoektocht vond Lekjaa een nieuwe bondscoach. Hervé Renard – die in voorgaande jaren de Afrika Cup wist te winnen met Zambia en Ivoorkust –  dokterde in samenwerking met Lekjaa niet alleen een tactisch, maar ook een strategisch plan uit. Het belangrijkste uitgangspunt was het aantrekken van talenten die de komende jaren de ruggengraat van de Marokkaanse selectie konden gaan vormen: Achraf Hakimi, Hamza Mendyl, Amine Harit, Hakim Ziyech en recentelijk Sofyan Amrabat zijn de succesverhalen van dit beleid.

moroccos-fouzi-lekjaa-elected-member-of-caf-executive-committeeTerwijl Hervé Renard zich vol bezieling stortte op de kwalificatie, richtte Lekjaa zijn aandacht op de kandidaatstelling van Marokko voor  het wereldkampioenschap voetbal in 2026. En passant koos hij het juiste spoor in de machtsstrijd binnen de Afrikaanse voetbalfederatie en werd hij verkozen tot vice-voorzitter van diezelfde organisatie. Op deze manier is Lekjaa druk doende om van Marokko een van de dominante landen in Afrika te maken. Men kan dienaangaande boos worden op spelers die al dan niet met het hart voor het nationale elftal van Marokko kiezen, bij die bond hebben zij tenminste wél duidelijkheid in de vorm van een eenduidig project. En ook dát zal in de toekomst weinig mensen ontgaan.

– Fouzi Lekjaa komt van moroccoworldnews.com

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту