Het was me het voetbalweekje wel weer. Ajax stuiterde als een jojo naar de halve finale van de Europa League, maar moet juist daardoor de landstitel aan Feyenoord laten, ’s lands beste voetballer ooit krijgt een stadion naar hem vernoemd en voor zolang het duurt, wordt Dick Advocaat weer eens bondscoach van Oranje.

dos-pieter2Het ontslag van Peter Hyballa viel eigenlijk buiten het brandpunt van deze week. De Duits-Nederlandse oefenmeester belandde in een internetmeme, gebaseerd op Der Untergang. Afzender: de trouwste honden van NEC. Zelfs een gerespecteerde voetbaljournalist permitteerde zich een foute grap na de trainer aangehoord te hebben. Hyballa had namelijk tot tweemaal toe een capuchonnetjesbrigade toegesproken die voor een dreigende situatie zorgden, dus haalden we de Tweede Wereldoorlog er maar weer eens bij.

Hyballa voelde zich verantwoordelijk, als zelfbenoemde ‘vader’ van de groep. Kennelijk was hij de enige, want geen enkele bestuurder van NEC stond hem bij. Niet veel later stond de trainer alsnog op straat vanwege de slechte resultaten. Ik mag peter-hyballa-200x300hopen dat de sentimenten van de harde kern geen rol hebben gespeeld, want het vuurtje opstoken met een gecultiveerd anti-Duits sentiment getuigt van weinig intelligentie.

Nog zo’n voorbeeld. Bij de KNVB was het doorgedrongen om eens over de grens te kijken en zodoende zong enige tijd de naam van de Duitse trainer Roger Schmidt rond. Deze keer brak de van oudsher pro-Duitse Telegraaf met de eigen tradities. Een bondscoach hoort namelijk ‘gewoon’ een Nederlander te zijn, punt. Er was misschien een tijd dat Nederlandse voetbaltrainers een sterker exportproduct waren dan onze drugs, maar die tijd is voorbij. Het was juist een prima idee geweest om een frisse blik van buitenaf binnen te halen. Als er het afgelopen decennium één innovatief voetballand zichzelf bewezen heeft, dan zijn het onze oosterburen wel. Laten we dan ook eens ophouden om te doen alsof het nog 1945, 1974 of 1988 is. Danke schön.

– Hyballa komt van nec-nijmegen.nl

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту