Voetblah is geen gesloten gemeenschap van sektarische scribenten. Integendeel, we staan zeer positief tegenover Appie Happie-spitsen en gouden wissels. Met dien verstande dat gastspelers in eerste instantie op amateurbasis voor ons uit zullen komen. Onze gastspeler van vandaag is niemand minder dan Yordi Yamali, bij velen beter bekend als The Fev. Yordi steekt nergens onder stoelen of banken dat hij zowel gek als kenner is van het Turkse voetbal, Galatasary en Wesley Sneijder in het bijzonder. Dit alles en meer komt overduidelijk tot uiting in zijn debuut voor Voetblah.

De laatste aanvoerder die Galatasaray jarenlang meenam in de strijd was Bülent Korkmaz. Kormaz betekent: ‘Voor niets bang’. Inmiddels heeft Cimbom weer een leider met een passende achternaam: ‘Geloof’. Het duurde lang tot Selçuk Inan doorbrak en lang ontbrak ook het geloof in zijn absolute kwaliteiten.

gastspelerGeboren in het prachtige Iskenderun aan de rand van het momenteel erg actuele Syrië. Op 14-jarige leeftijd opgepikt door een lokale vereniging om vervolgens de stap naar het professionele voetbal te maken. Çanakkale Dardanelspor bood de veelzijdige middenvelder een contract aan, 1300 kilometer van huis. Drie jaar later, een stapje omhoog naar Manisaspor. En weer drie jaar later de hectiek en de druk van het Turkse topvoetbal bij Trabszonspor. Oost, west, zuid, maar pas in het noorden bij Trabzon werkteSelçuk Inan zich op tot de spil van het middenveld en de aanvoerder van de ploeg die zo dicht bij een titel was. Drie bleek een belangrijk getal in de loopbaan van Inan. Want na drie jaar aan de Zwarte Zee was het een gebroken Galatasaray dat haar heil zocht bij de middenvelder. Fatih Terim besloot dat hij de leider van een nieuw en succesvol Cimbom moest worden. Hij kreeg de band en speelde met zijn beste vriend Burak Yilmaz voor hem en de Braziliaanse strijder Felipe Melo naast zich. Het werd een succesverhaal.

Anderhalf jaar wasSelçuk Inan de leider van het nieuwe Galatasaray, maar toen kwam daar ene Wesley Sneijder. De ambitieuze voorzitter wilde de club naar een hoger niveau tillen en daar had hij grote namen bij nodig. Na Sneijder kwam Drogba. De kapiteins Burak en Selçuk, inmiddels sterren in Istanbul, zagen dit niet zitten. Met als gevolg: het liep niet. Er ontstonden twee kampen: de Turken en de buitenlanders. De supporters werden hier krankzinnig van. Elk diner, teamuitje of beelden vanuit de kleedkamer deden dit beeld versterken. Nog erger waren de gevolgen op het veld, het bewust overslaan van elkaar. Selçuk was de man die altijd diende te worden aangespeeld, maar nu moest hij achter Sneijder ploeteren voor de ploeg en de bal inleveren. In een wanhoopspoging schoof Roberto Mancini Sneijder naar de linkshalf- of linksbuitenpositie. Het mocht niet baten.

In de thuiswedstrijd van dit jaar tegen aartsrivaal Fenerbahçe brak de altijd rustige Inan. Het fluitconcert werd hem teveel en hij besloot in de 85e minuut het veld te verlaten. Het stadion ontplofte. Mancini stuurde hem terug het veld in, want er stond nog geen invaller klaar. Toen de wissel plaatsvond, deed Inan iets wat de aanhang hem misschien ooit zal vergeven, maar nooit zal vergeten. Hij trok het shirt uit, het heilige shirt, en gaf dit aan de verzorger. Wat het extra pijnlijk maakte, was dat uitgerekend Wesley Sneijder de matchwinnende treffer weer eens had gemaakt.

De problemen duurden drie trainers lang. Ook de Italianen Mancini en Prandelli beten zich stuk op de kwestie. Pas na de komst van de vorige week opgestapte Hamza Hamzaoglu werden de problemen opgelost. Hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen is nooit naar buiten gekomen, maar het verschil was direct te merken. Alle ballen op Sneijder lijkt momenteel het devies, met Selçuk in een dienende rol. Gezamenlijk leidden Wes en Selçuk hun club naar de dubbel. Het geloof is terug. En vanuit die basis streeft Inan zijn ploegmaat inmiddels zelfs voorbij. Op heroïsche wijze schoot Selçuk Inan Turkije naar het EK, ten koste van het Oranje van vriend Wesley.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту