De herfst is bij uitstek het ware voetbalseizoen. Nu de eerste najaarsstorm zich aandient, begint het bij mij al een beetje te kriebelen. De mooie maanden komen er aan. Tot ongeveer eind november. Dan is de lol er wel een beetje af en wordt het weer afzien langs de lijn.

knip-waningIk zat me af te vragen hoe dat nou zo gekomen is, dat ik zo’n liefhebber ben van herfstvoetbal. Vermoedelijk ligt de oorsprong op de staantribune langs het veld bij HSC’21. Daar waar vanaf eind september het keuvelen met oude bekenden onder het genot van een potje voetbal wreed wordt onderbroken door het hartverlammende geluid van op het golfplatendak neerkletterende eikels. Het hoort er inmiddels bij als slappe koffie in de rust en het flauwe geouwehoer tegen de trainer van de tegenstander. Een veelbelovende aanval die ruw wordt onderbroken door een luide knal pal boven je en je weet: het is herfst.

De natuur werkt sowieso erg mee in de herfstmaanden. Niets fijner dan een veld bedekt met een roodgele gloed van afgewaaide blaadjes en het geluid van een stevig briesje, net genoeg om de cornervlaggen op scherp te zetten. Uiteraard werkt een bosrijke omgeving daarbij dan wel een beetje mee. Bij Faja Lobi in Utrecht, waar de velden zijn gesitueerd op het dak van de IKEA, zal het herfsteffect toch iets minder zijn.

Maar naast het oog wordt in de herfst ook het voetbalgevoel geprikkeld. De eerste fase van het seizoen zit erop en de competitie verkeert precies op het juiste kantelpunt. Normaal gesproken is alles nog steeds mogelijk, maar het is in de herfst wel erop of eronder. Wordt het een mooi seizoen, of wordt het peentjes zweten tot die laatste zondag in mei? De harde realiteit is bovendien ondertussen wel doorgedrongen, dus de suikerspinzoete lucht van de voorbereiding waarin iedereen nog droomt van onbegrensde mogelijkheden is godzijdank voorbij. Met een beetje mazzel staan de eerste trainers alweer op straat.

voetbal-herfstToch is er iets anders dit jaar. De herfst dient zich al aan, maar de standen zijn in de amateurcompetities nog maagdelijk blanco. Klagende trainers, die hun ploegje niet voor een competitiestart begin september kunnen prepareren hebben hun zin gekregen. En dus gaan we eerst wekenlang bekeren en begint de competitie pas als de wintertijd weer in aantocht is. Ik vind het maar niks en mijn bioritme raakt ervan in de war. Die kletterende eikels op het dak zorgen ook bij mij als volger voor een hoge staat van paraatheid en past niet bij de seizoensouverture. Daar is niet over nagedacht in Zeist. Je zou beter verwachten van een bond die midden in de eikenbossen huist.

– het fraaie herfsrplaatje komt van vvtsc.nl

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту