Op een wijze zoals alleen hij dat kan doen, heeft Zlatan Ibrahimovic dit weekend zijn debuut gemaakt in de Amerikaanse MLS. Met twee goals – waarvan één wereldgoal – loodste hij zijn nieuwe ploeg LA Galaxy met 4-3 langs stadgenoot Los Angeles FC in een invalbeurt van dertig minuten. Na afloop van de wedstrijd was de Zweed als immer bescheiden. “Men wilde Zlatan, ik gaf ze Zlatan,” sprak Ibrahimovic in de derde persoon over zichzelf. Vrijwel unaniem waren pers en publiek lyrisch. Niet alleen over het optreden van Zlatan, maar vooral ook over het circus dat daaromheen wordt opgetuigd.

opi-cardosoOok ik ben fan van de cultus die Zlatan om zijn eigen persoon heeft gecreëerd. Toch werpt zijn inmiddels welhaast onomstreden heldenstatus wel een vraag op. Want hoe goed moet je als voetballer precies zijn om weg te komen – zelfs geliefd te worden – met zulk vedettegedrag? We zien in Nederland toch het liefst dat spelers gewoon een beetje normaal doen. Memphis Depay doet er beter aan niet van die rare hoeden op te zetten en Hakim Ziyech zou tussen het geven van splijtende passes door wel wat minder chagrijnig mogen kijken.

Nu valt er wel te beargumenteren dat zowel Memphis als Ziyech nog niet genoeg bereikt hebben in hun voetballeven om hun eigenzinnige karakter te rechtvaardigen. Toch is het ook Cristiano Ronaldo nooit gelukt om onbetwist de harten van alle voetballiefhebbers te veroveren. Dat betekent dat voetbalkwaliteit niet het enige criterium is dat de acceptatie van een voetballer bepaalt. Wat Zlatan vooral bewijst is dat hij en Mino Raiola erin geslaagd zijn het perfecte voetbalproduct in de markt te zetten. In Ibrahimovic lopen voetbalkwaliteiten en karakter zo goed met elkaar in de pas, dat het publiek en masse met hem wegloopt. In marketingjargon zou het heten dat Mino Raiola het middels een stukje storytelling voor mekaar krijgt om customer loyalty te creëren bij het merk Zlatan. Misschien dat daar nog wel wat valt te winnen voor de zaakwaarnemers van Memphis Depay en Hakim Ziyech.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту