In een zeer lezenswaardig artikel van Michiel de Hoog op De Correspondent wordt Christian Heidel geportretteerd. Heidel isA�technisch directeur van Schalke 04 en wordt door De Hoog een voetbalrevolutionair genoemd. Hoe? Niet door futuristische nieuwe ideeA�n, voetbalvormen of frivoliteiten, maar door tamelijk down to earth-maatregelen die in de vaak zo conservatieve voetbalwereld als nogal uitzonderlijk worden gezien. Een van die dingen: hij stelde de tot dan toe onbekende Domenico Tedesco van 31 jaar oud aan als trainer. Reden: Tedesco was intelligent. Het lijkt vrij elementair allemaal, maar toch moest Heidel vrij omzichtig te werk gaan om Tedesco Gelsenkirchen binnen te loodsen. In het topvoetbal weegt een tamelijk vaag begrip als a�?ervaringa�� over het algemeen net wat zwaarder.

opi-cardosoHet is die a�?ervaringa�� die ervoor zorgt dat een trainer als David Moyes gewoon weer als reddingsboei bij West Ham United voor de ploeg gezet wordt. Het is die a�?ervaringa�� die ervoor zorgt Jupp Heynckes weer bij Bayern MA?nchen zit en Carlo Ancelotti vrijwel alle mondiale topclubs op zijn cv heeft staan. Op zich is er niets mis met ervaring, er zijn ook hele kundige trainers met ervaring. Maar als het al jaren misgaat terwijl het budget daar is, is het misschien tijd om eens verder te kijken dan wat de reguliere kaartenbakken te bieden hebben. Heidel heeft dat gedaan bij Schalke 04 is daarmee een voetbalrevolutionair. Dat is tamelijk tekenend voor het voetbal.

In Nederland wordt, als we niet oppassen, Ronald Koeman straks bondscoach en zit de grootste club van het land opgescheept met een technisch hart waarin het hebben van a�?ervaring op het hoogste niveaua�� als een heilig mantra lijkt te worden herhaald. Ondertussen ontbreekt Oranje voor de tweede keer op een eindtoernooi en zijn alle Nederlandse clubs voor de winterstop uitgevoetbald in Europa. In Den Haag loopt een politicus te hoop tegen de baantjescarrousel die er in zijn ogen voor zorgt dat overal in de publieke sector CDAa��ers, VVDa��ers en PvdAa��ers in hoge posities terechtkomen. Het partijkartel heet zoiets in populistisch jargon. Vorige week liet Thierry Baudet zich voor een interview in Trouw om onverklaarbare reden fotograferen terwijl hij een voetbal hooghield. Misschien wordt het tijd om het Nederlandse voetbalkartel eens kritisch onder de loep te nemen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту