In de catacomben van het Chelsea-stadion. Mijn zoontje en ik waren in de kleedkamer bedoeld voor de tegenstanders, samen met nog 35 liefhebbers die de rondleiding hadden geboekt. Aan de haakjes hingen retroshirts van alle groten der voetbalaarde die ooit op de Stamford Bridge speelden. Ook Johan, nummer 14. De ruimte was groot en Engels, oubollig. Banken met kastjes eronder langs alle wanden. Luxe doucheruimte, voldoende toiletten, twee massagetafels. Aangename temperatuur. De Engelse clubs staan erom bekend hun gasten niet al teveel te verwennen qua comfort. Maar dit lokaal mocht er zijn.

obs-jaapdamOoit was het anders. Een klein hok. IJskoude betonnen vloer. Geen haakjes aan de muur om de kleding op te hangen. Slechts één douche met lauw water, een enkel toilet zonder billenpapier. Zelfs toen de teams in de Premier League al uit louter miljonairs bestonden. Een elftal uit de kelder van het amateurvoetbal zou zich beledigd hebben gevoeld. Daarom, het was een statement van de gastheren: jullie zijn ons helemaal niets waard.

Claudio Ranieri was al enige tijd de manager van Chelsea. Hij verwonderde zich erover dat alle tegenstanders uiterst gemotiveerd tegen zijn ploeg speelden. De messen geslepen, bloed aan de palen, tot aan het gaatje, over de rand. Hij legde een link. Tussen de erbarmelijke omstandigheden waarin zijn opponenten zich moesten voorbereiden op de wedstrijd en de onuitputtelijke energie bij de bezoekers. Hij liet de kleedkamer vergroten, voorzien van meer gerief, warme douches voor iedereen. En vooral, de temperatuur moest omhoog. Vanwege het aangename, maar ook om de strijders loom te maken. In slaap sussen in plaats van opfokken.

Direct na de verbouwing bleef Chelsea vierenhalf seizoen achtereen ongeslagen in de competitie. De sympathieke Italiaan had een vesting gecreëerd. Zowel Messi als Ronaldo, grootgrutters in het Europese voetbal, scoorden nog nooit op de Bridge. Ranieri, in every inch a gentleman. Doch vooral een geslepen psycholoog.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту