In 1998 was het Nederlands Elftal dichtbij de wereldtitel. Kwartfinale tegen Argentinië. De schwalbe van Van der Sar, de fenomenale afronding van Bergkamp na een pass van Frank de Boer… Halve finale tegen Brazilië. Het puntertje van Ronaldo, de kiezelharde kopstoot van Kluivert en de niet-gegeven penalty aan Van Hooijdonk….

Twintig jaar later zijn de hoofdrolspelers van toen nog prominent aanwezig in de voetbalwereld, maar is het spel veranderd. Het geduldige opbouwen en het groot maken van de ruimtes van weleer zijn verruild voor dichtbij juego de posición of direct voetbal, dwars door het midden. Spelers zijn bijna zonder uitzondering spierbonken geworden door het krachthonk en voedingsprogramma’s. Ze hebben hun passing skills en traptechniek verder geperfectioneerd door specifieke training per linie. Qua spelregels is er echter niet veel veranderd; de aftrap mag door één in plaats van twee worden verricht, maar daar houdt het wel zo’n beetje op.

knip-mrvoetblah1Kijkende naar de prestaties en het doelpuntenmoyenne van Ronaldo of de duizelingwekkende opbouw naar de goal van Ramsey (gisteren) is het bijna niet voor te stellen dat er over twintig jaar nog beter wordt gevoetbald, maar zoals ook in het schaatsen en hardlopen wereldrecords worden geslecht, zal ook het voetbal zich verder ontwikkelen. Een interessante vraag daarbij is wat de grootste impact zal hebben. Worden spelers nog fitter, sterker en sneller? Gaat het voetbal nog meer een tactisch steekspel worden tussen voetbalprofessoren die aanvalsvarianten opdragen zoals in het basketbal? Heeft iedere modale eredivisiespeler over twee decennia dezelfde touch als Kevin De Bruyne nu? Of gaan fundamentele spelregelwijzigingen (zoals de intrap of de selfpass) het spel daadwerkelijk transformeren, zodat vergelijken überhaupt een onmogelijke opgave wordt?

Van het laatste mogen we toch wel het een en ander verwachten, gezien de richting die FIFA en IFAB zijn ingeslagen. Wellicht kunnen we ons in 2038 (als Tonny Vilhena coach is van Feyenoord en Jetro Willems commercieel directeur van PSV) niet meer voorstellen dat we in 2018 nog ‘gewoon’ een bal met de hand in het spel brachten als-ie over de zijlijn was gegaan. Op voetbaltechnisch vlak ligt de ontwikkeling van volledige tweebenigheid voor de hand. Het is ergens zelfs ridicuul dat een topvoetballer als Arjen Robben met links probleemloos een bal in de bovenhoek kan schieten nadat hij van rechts naar binnen is gekomen, maar dat hij met het rechterbeen vanaf de andere kant nog geen deuk in een pakje boter kan schieten. Met tweebenigheid is evident winst te behalen, maar de rest is moeilijk te voorspellen. Wellicht dat trainer Frenkie de Jong tegen die tijd eindelijk Ajax weer aan de praat heeft gekregen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту