Er zit iets onwaarschijnlijk moois en tv-genieks in ouders en kinderen die beiden topsporter zijn geweest. Nog altijd zie ik Johan Cruijff – zelf toch ook niet de minste – bijna uit elkaar barsten van knetterende trots toen hij Jordi aan het werk zag in Oranje op het EK van ‘96. Het is, vermoed ik, de dubbele band die ouders en kinderen hebben op zo’n moment. Natuurlijk is er eerst en bovenal die bloedband. Trots vermenigvuldigt zich exponentieel als je kind iets moois presteert, dat zal elke ouder beamen.  Daarnaast weet een oud-sporter als geen ander van de ontberingen en de pijn die je telg heeft moeten doorstaan om de top te bereiken.

obs-waningJan Schulting was in de jaren tachtig een weinig opzienbarende linksbuiten bij sc Heerenveen in de tijd dat die club nog met AA Drink op de borst speelde en in de regel ergens in het rechterrijtje tussen Telstar en DS’79 eindigde in de Eerste Divisie. Met dank aan Studio Voetbal zag ik de beelden van Schulting, die thuis keek hoe zijn dochter Suzanne brons won met haar team op de relay bij het shorttrack. Na de eerste uitbarsting van vreugde ging hij “even lekker huilen onder de kapstok”(citaat: Frank Heinen). De niet in te tomen snikkende uithalen van de inmiddels even uit beeld verdwenen apetrotse vader waren voor mij met terugwerkende kracht de mooiste emoties van de Olympische Spelen.

Gelukkig was het originele filmpje van Omrop Fryslân simpel terug te vinden en ik kreeg er geen genoeg van. Zeker vier keer keek ik opnieuw naar die prachtige mengeling van trots, ongeloof en blijdschap. Ik snap het namelijk zo goed. Een topsporter ben ik nooit geweest, zelfs geen weinig opzienbarende linksbuiten. En dat genenpakketje heb ik ook nog eens doorgegeven aan mijn kinderen, die dus ook nooit een gouden medaille op de Spelen zullen halen. Maar toch ken en herken ik die prachtige trots van Jan Schulting, zoals iedere ouder dat zal doen. Om ‘even lekker te huilen onder de kapstok’ hoeft je kind namelijk geen gouden plak op de spelen te winnen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту