Meeste kansen gecreëerd? Voor het hoeveelste seizoen op rij? Al jarenlang een constante aangever, dribbelaar en zeer frequent schutter. Hakim Ziyech. Ik was het volledig eens met Sam Planting, die in Het Parool aan de hand van relevante cijfers stelde dat de Nederlandse Marokkaan de beste speler van de eredivisie is. En natuurlijk, soms moet hij een steekpass minder geven en zijn schotlocaties beter selecteren; ook hij heeft (net als iedere andere voetballer in de wereld, met uitzondering van Lionel Messi) ontwikkelpunten.

dos-wesDan een speler in dezelfde talentcategorie. Memphis Depay. Een speler die in zijn eentje een wedstrijd kan beslissen. Spelers die je nodig hebt in je elftal om wedstrijden te winnen. Een mismatch of mislukking bij Manchester United? Inmiddels is hij bezig om zijn reputatie te herstellen bij Olympique Lyon. Memphis zou een slechte mentaliteit hebben, maar daarmee word je niet – net zoals Ziyech – de beste voetballer van de eredivisie. Sterker, Memphis is een modelprof; weinig spelers investeren zo veel in zichzelf met extra training en persoonlijke begeleiding.

Nederland heeft moeite om (types als) Hakim Ziyech en Memphis Depay te waarderen. De kritiek op hen is vaker buitenproportioneel van aard dan dat bij andere voetballers het geval is. We pikken er blijkbaar graag eentje uit. Waarom zit het in ons om continu kritiek te leveren op (dezelfde) spelers? Zit het in onze aard of is het jaloezie? Het lijkt erop dat wij Nederlanders het liefst elf Dirk Kuyts in een voetbalelftal willen zien. Normaal doen, hoor; sokken onder de knieën alsjeblieft. Een blond plukje in je haar? Alleen als je minimaal drie goals en vijf assists produceert per wedstrijd. En je moet ook heel veel lachen.

Zelfs bij magistrale momenten nog op zoek naar een gebrekkig punt, geduid met kritische toon. Memphis en Ziyech wijken gelukkig af van de massa; zijn extraverter en creatiever dan de gemiddelde mens. Ze laten zich minder leiden door kritiek op wat ze doen. Ziyech had lak aan conventies en durfde voor coach Schreuder te gaan staan toen deze werd ontslagen. Memphis durfde zich uit te spreken over Renate van der Gijp-gate en kreeg Twitter over zich heen. Geen dertien-in-een-dozijn mediatraining, maar spelers met talent en een eigen mening. We zouden het juist tof moeten vinden; het geeft de wereld kleur.

Laten we vooral genieten van uitzonderlijke en uitgesproken voetballers. Iets meer liefde, iets minder haat graag.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту