Jesse Klaver liet zich als velen midden jaren negentig betoveren door het gouden Ajax en Klaas Dijkhof zit regelmatig bij PSV op de tribune. Voor de rest speelt voetbal deze verkiezingen maar een geringe rol bij onze politici. Andersom moeten we het dit jaar stellen met Foppe de Haan die zich als lijstduwer aan de PvdA heeft verbonden. En dat is jammer, want er valt zoveel te halen. Afgelopen zaterdag deed ik mee aan een pubquiz waarin tien (oud-)voetballers en hun politieke affiliatie geraden moesten worden.

knip-cardosoZo leerde ik dat Frank van der Struijk in 2014 op de lijst van Balans stond voor de gemeenteraadsverkiezingen in Boxtel en dat Kevin Hofland in datzelfde jaar voor de VVD verkiesbaar was in Brunssum. Nou lijken me dat niet per se twee stemmenkanonnen, maar denk je eens in wat een voetballer met wat meer uitstraling allemaal zou kunnen betekenen. Dirk Kuijt zou lachend de verkiezingen in Rotterdam winnen en ook Marco Pantelic zou best eens kans maken op een plekje in de Stopera. Voetbal zou een prima vehikel kunnen zijn om macht te vergaren.

Een mooi voorbeeld van waar dat toe kan leiden is de IsraA�lische club Beitar Jerusalem. Als Netanyahu goodwill zoekt, begeeft hij zich op de tribunes van de club en enkele jaren geleden werd de club gekocht door een Rus die via die weg burgemeester van Jeruzalem hoopte worden. Ook in ItaliA� hebben clubs een veel nadrukkelijker politiek profiel en heb je uitgesproken linkse en rechtse clubs. Het zou in Nederland tamelijk ondenkbaar zijn als een club zich zo politiek zou profileren. Gelukkig maar, zou je denken. Toch zou een beetje voetbal op het Binnenhof best een keer leuk zijn. Alleen daarom is de openlijke steunbetuiging van Anwar El Ghazi aan Jesse Klaver toe te juichen en mag er volgend jaar stiekem gehoopt worden op een plekje voor Tom Beugelsdijk in de Haagse gemeenteraad. Misschien wordt 2021 dan toch het jaar dat we Louis van Gaal het Torentje in stemmen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту