Het onvolprezen voetbalblad Staantribune heeft deze maand uitverkoren om het Italiaanse voetbal te eren. Voor menig liefhebber is ‘De Laars’ dan ook het beloofde voetballand. Maar ofschoon de Azzuri viermaal wereldkampioen werden en Italiaanse clubs ook de nodige cups hebben veroverd – al is dat dan alweer geruime tijd geleden – zijn het zelden hun voetbaltechnische kwaliteiten waarom ze worden aanbeden. Hun tactische, strategische, niet zelden verdedigende capaciteiten, die worden geroemd. Niet voor niets zijn de begrippen catenaccio en libero door de Italianen geïnstitutionaliseerd en geperfectioneerd. Maar misschien nog wel meer dan dat worden de strijdlust, de passie, de intense bezieling en totale overgave gekoesterd als dé kenmerkende kroonjuwelen van het Italiaanse voetbal.

opi-mazuroDe calcio-fanaat is tot tranen toe geroerd bij een vol vuur het volkslied meezingende Buffon; is een spontaan orgasme nabij door een furieus blokkerende Chiellini en krijgt kippenvel van de grimmige vastberadenheid waarmee dit alles gepaard gaat. Al deze krijgshaftige rituelen – of zo u wilt rituele krijgshaftigheid – doen sterk denken aan hoe de indianen worden afgeschilderd (..). Er hangt eenzelfde soort, en hang naar, romantiek en heroïek rondom voetbal-Italianen als om indianen. Met eenzelfde hang naar stereotyperen, cultiveren en conserveren. Maar ook exalteren, dramatiseren en discrimineren. Dat laatste dan in de letterlijke betekenis van het woord: onderscheid maken. Waarbij selectiviteit niet wordt geschuwd.

Want. Wat strijdlust wordt genoemd bij de Italiaan, is onbesuisdheid bij de Brit en agressiviteit bij de Duitser. Italiaanse verdedigingskunst is bij Engelsen behoudzucht en bij Duitsers lafheid. Wat in andere landen en competities al snel wordt bestempeld als ‘bus parkeren’ en negatieve wedstrijdbenadering, is bij Italianen tactische geslepenheid en overlevingskunst. Italiaanse tackles en overtredingen geschieden in de vuur van het spel en worden elders bestempeld als berekenend, opzettelijk en spelbedervend.

Er is niks mis met adoratie, smaak en voorkeur. Maar wel in proportie graag en met enige realiteitszin. Registreer bijvoorbeeld, naast al die krijgshaftige heldendaden, ook eens het onnodige balverlies. Of bedenk eens of een wanhopige, ultieme ingreep met ware doodsverachting niet ‘simpelweg’ had kunnen voorkomen door een slimmere positionering of inschatting vooraf. Al is het maar om het zonder twijfel boeiende boek over Italiaans voetbal te ontdoen van indianenverhalen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту