De hedendaagse voetbalwereld gaat gebukt onder de invloeden van steenrijke clubeigenaren. Zoals het gezegde luidt: “Wie betaalt, die bepaalt.” In het voetbal is het helaas niet anders. Zo leggen betaalzenders grof geld op tafel voor de uitzendrechten van de live-wedstrijden. Om zo veel mogelijk kijkers te trekken, worden in Nederland de wedstrijden in de eredivisie over het hele weekend verdeeld, tot ergernis van de trouwe supporters. In Duitsland, waar gastvrijheid doorgaans hoog in het vaandel staat als het gaat om supporters, wordt het echter nog een stuk bonter gemaakt.

obs-luuk1De SA?ddeutsche Zeitung beschreef deze week het voetbal in Duitsland als “maatschappelijk gemeengoed”. Waar het in Nederland voor veel clubs een uitdaging is om het stadion gevuld te krijgen, is het bij onze oosterburen vaak vechten om een seizoenkaart of een losse toegangskaart voor thuiswedstrijden van de favoriete voetbalclub. Ook bezoekersvakken met ruim duizend uitsupporters zijn in Duitsland meer regel dan uitzondering. Dat verdient diep respect,A�omdat de reisafstand vaak honderden kilometers bedraagt. De supporters maken van hun Samstag-FuI?ball Tag gewoonweg een dagje uit. De clubs en voetbalbond DFB maken het leven van de trouwe supporters echter zuur. Door de stijgende ticketprijzen en duurbetaalde live-uitzendingen wordt het maatschappelijk gemeengoed veranderd in een commercieel product, aldus de publieke opinie.

Wat is het grootste pijnpunt? De DFB heeft recent besloten dat Bundesliga-wedstrijden in de toekomst ook doordeweeks mogen worden gespeeld. Dat gebeurde tot nu toe niet, omdat het voor veel supporters onmogelijk is om op werkdagen naar de andere kant van Duitsland te reizen. Afgelopen maandag vond de eerste doordeweekse wedstrijd plaats. Om de onvrede hierover te laten blijken, gooiden de supporters van Eintracht Frankfurt en RasenBallsport Leipzig tijdens de wedstrijd honderden tennisballen op het veld. Dat laatste is trouwens zeer ironisch te noemen, daar RB Leipzig op zichzelf een schoolvoorbeeld van een commercieel gedrocht is. Hoe dan ook vinden de Duitsers die vaak naar het stadion gaan dat hun rechten met een doordeweekse speeldag worden geschonden ten bate van de televisiekijkende a�?supportersa��. Ik kan ze daar geen ongelijk in geven.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту