Natuurlijk, het is een hartaanval-in-wording voor trouwe fans. Je club kwalificeert zich voor het competitietoetje door een niet direct doorslaggevend gebrek aan kwaliteit voor de eredivisie. Daardoor valt toeval nooit uit te sluiten en kan het grote flipperkasten tussen hoop en vrees beginnen. Meestal verloopt dat krankzinniger dan een gemiddelde titelstrijd en daarom is de nacompetitie een lust voor de neutrale kijker. Met die hoop installeer ik me op de bank voor de return van Roda JC-Helmond Sport, waarin de thuisclub een 1-0 voorsprong verdedigt.

obs-poetiusHet wordt een droomstart. Het strijdplan van Roda is dat er geen idee of achterliggende gedachte is. Helmond Sport voelt dat, speelt op de aanval en krijgt na tien minuten een discutabele penalty. Ook dat nog, verzucht het thuispubliek. Roda-goalie Benjamin van Leer tikt hem uit de hoek. Alsof de duvel ermee speelt en zegt: nou jij weer. Vlak voor rust krijgt moet Roda met tien man verder terwijl het voetbalt als een wagenpark met de handrem erop. Alles zit tegen en niets lukt. Ruststand 0-0, maar na de hervatting slaat Helmond als eerste toe. Net goed, hoor ik half voetbal-Nederland denken. Die morsige bedoening met een schimmige Rus aan het hoofd, die ‘op zijn privacy gesteld is’. Alle hangende spandoeken zijn geel-zwart op A�A�n witte na met de tekst #freekorotaev united we stand, naar een nogal misplaatste inzamelingsactie voor nota bene een bankier. Het zal me niet verbazen als de club er zelf achter zit en op deze manier wil doen geloven dat de supporters als A�A�n blok achter deze charlatan staan. De genoemde hashtag krijgt op Twitter goddank weinig respons.

Helmond Sport heeft het wel voor elkaar vandaag. Te beginnen met een voorhoede die liefhebbers van klinkende voetbalnamen doen watertanden: Thomassen, Zeldenrust, Ten Den (spreek het uit op zijn Frans voor een extra hint van je ne sais quoi). Op het middenveld speelt een zekere Bourdouxhe. Van zo’n club zou Bordewijk de kroniekschrijver moeten zijn. De spelopvatting is al even fris als de naamgeving en pal na rust maken de Brabanders de dikverdiende 0-1, al verzuimen ze om door te drukken.

koempel-dna-99883a4e1a99659983cf0d5fdf36f1c1Roda JC gokt en wisselt. ‘Onze’ cultheldA�Nathan Rutjes komt erin, zijn matje danst in zijn nek en het publiek gelooft weer in plaats van te vrezen. Het tiental krijgt zelfs mogelijkheden en in de laatste minuut legt Rutjes af op mede-invaller Gyliano van Velzen, die 1-1 aantekent. Met een man minder heeft Roda een verloren strijd omgedraaid op basis van het laatste restje koempel-dna dat uitgerekend nu bovendrijft.

Rutjes na afloop: “We hebben nog niks, maar we staan in de finale.” Hij glimlacht als hij het zegt. Degradatievoetbal heeft de valse romantiek van een oude maffiafilm, maar op zo’n moment straalt dat ene lichtpuntje meer uit dan alle grauwe ellende van het volledige afgelopen seizoen. Tot volgende week tenminste, want dan valt de definitieve beslissing.

– het koempel-dna komt van media-cache-ak0.pinimg.com

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту