Ouderwetse rellen en knokpartijen rondom het stadion, je maakt het in Nederland nauwelijks nog mee. Vreemd is dat niet: de camera’s van big brother hangen overal. Voor je het weet heb je als vechtersbaas een meerjarig stadionverbod en bovendien een vet strafblad aan je broek. Onhandig als je binnenkort moet solliciteren. Gedegen wetenschappelijk onderzoek ontbreekt vooralsnog, maar alles wijst erop dat de vechtgrage hooligan zijn bijzondere behoeften buiten de openbaarheid vervult. Dit blijkt uit het recent verschenen rapport ‘Vechten op afspraak’ (namens Politie en Wetenschap). Groepen hooligans zoeken contact via sociale media en spreken af op eenzame plekken waar brave stervelingen zich niet vertonen.

opi-gijsVerreweg de meeste betaaldvoetbalclubs hebben supportersgroepen die georganiseerd vechten. Meestal ontmoeten twee knokploegen van enkele tientallen jongemannen elkaar, veelal twintigers. Zij dragen dikwijls herkenbare tenues, zodat ze niet per ongeluk de verkeerde tegen de vlakte slaan. Tussen de voetbalsupporters duiken incidenteel ook vechtsporters op. Voor hun is zo’n matpartij een mooie kans om hun nieuwste vechtmoves in de praktijk te brengen. Voor de hooligans is zo’n topfitte gast een welkome aanvulling op de selectie. In de meeste gevallen worden door de grote jongens bovenop de apenrots spelregels afgesproken. Zoals: wel of geen wapens en wat te doen als iemand op de grond ligt. Opmerkelijk: rivaliteit tussen supportersgroepen speelt slechts een marginale rol. De heren staan elkaar zelden naar het leven. Sterker: zij delen dezelfde sensatiezucht, dezelfde passie voor een goeie kloppartij. Eerst beuk je wild op elkaar in, vervolgens bedank je elkaar voor de fijne tijd en ga je voldaan naar huis of naar de kroeg.

De heren en dames van de landelijke politie zullen het nieuwbakken rapport gebruiken om beleid voor supportersgeweld te ontwikkelen. Hopelijk hebben deze beleidssmerissen de durf om zich terughoudend op te stellen. Concreet: ze moeten vooral niet proberen alle vechtafspraken uit te bannen en de knokkers een voor een te berechten. Dat is namelijk zinloos en niet effectief. We kunnen het barbaars of middeleeuws vinden, maar dat doet niet ter zake. Sommige jongvolwassenen willen nu eenmaal knokken en dat zullen ze doen ook. Dat bij vechten in verlaten uithoeken de openbare orde niet wordt verstoord, is pure winst. Niemand ondervindt er direct hinder van en de agressie van knokliefhebbers wordt op acceptabele wijze gekanaliseerd. Laat die hoolies lekker buiten spelen! Alles liever dan onze stadions slopen en de ME uitdagen. Of: in doorgesnoven toestand het uitgaansleven ontwrichten en argeloze feestvierders op hun bek rammen.

Het is wel essentieel dat de politie informatie blijft verzamelen over deze nieuwe vechttrend en beleidsmatig ingrijpt wanneer dat nodig blijkt. Als er zwaargewonde of dodelijke slachtoffers mochten vallen, wijst dit erop dat het fenomeen zichzelf niet kan reguleren. Het zal misschien verbazen, maar kopstukken van supportersgroepen zijn doorgaans geen domme jongens. Zij dragen een verantwoordelijkheid in het handhaven van de informele vechtregels. Zij zullen heel goed beseffen dat hun vechtfeestje gauw afgelopen is als het uit de hand loopt.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту