Tom Beugelsdijk trekt zich terug als lijstduwer van Groep de Mos voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Een klein nieuwtje bij Omroep West was het maar. Beugelsdijk, die bij ADO vooral opvalt door onverzettelijkheid en continu vermaak voor de camera, zet een streep door zijn politieke carrière. Dat is jammer, want na Frank van der Struijk en Kevin Hofland kan het Nederlandse voetbal wel een iets meer aansprekende spreekbuis in de politiek gebruiken.

opi-cardosoHet Nederlandse voetbal is van nature niet behept met een overmaat aan de politiek engagement. Zowel trainers als spelers beroepen zich maar al te graag op een strikte scheidslijn tussen politiek en sport als ze zich weer eens door een dubieus regime laten inhuren. Dat Anwar El Ghazi zich bij de landelijke verkiezingen van 2017 openlijk achter Jesse Klaver schaarde, werd zelfs al opvallend gevonden. Toegegeven, politiek is niet voor bange mensen. Zo werd een Koerdisch-Duitse voetballer onlangs zelfs beschoten, nadat hij zich in de media kritisch had uitgelaten over het bewind van de Turkse premier Erdogan. Het is daarom juist aan te moedigen dat voetballers in de maatschappelijke voorbeeldfunctie die zij vervullen ook gaan staan voor hun politieke overtuigingen.

Het feit dat Beugelsdijk zich terugtrekt, is dus jammer. Vooral vanwege de achterliggende reden. Het Boxtel en Brunssum van Van der Struijk en Hofland waren kennelijk voor de FIFA niet belangrijk genoeg. Nu het voetbalwereldje politiek Den Haag dreigt te bereiken, pakt de voetbalbond toch het reglement er even bij. De internationale voetbalfederatie FIFA verbiedt het voetballers om politiek actief te zijn, omdat politiek en sport los van elkaar moeten staan. Die houding is bespottelijk voor een organisatie die al jaren krampachtig een apolitieke houding probeert aan te nemen in een door en door politieke voetbalwereld. Dat Qatar en Rusland als bestemmingen voor een WK uit de bus zijn gekomen, heeft natuurlijk niets met politiek te maken. Maar dat Tom Beugelsdijk straks een paar keer namens Richard de Mos ‘Rustaaahg!’ in een microfoon staat te brullen, moeten we natuurlijk allemaal niet willen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Tags

 
 

HOME   •   OVER   •   BIO'S   •   CONTACT

Laatste bijdragen

Archief

 
микрозаймы онлайн займы в барнауле до зарплаты микрозаймы в ставрополе срочно займ на карту